Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 06 mei 2014 Woningstichting Den Helder: Verlies door investeringen in stadshart en dure heffingen

Woningstichting Den Helder logoBron: Woningstichting Den Helder - Woningstichting Den Helder maakte in 2013 4.805.000 euro verlies. Dat is iets meer dan het begrootte verlies van 4.084.000 euro. In 2012 was het resultaat nog 3.398.000 euro positief. Op de investeringen in het stadshart en de wijk Nieuw Den Helder leidde Woningstichting in totaal 9.845.000 euro verlies. De dure verhuurdersheffing en vestiaheffing kostten daarnaast Woningstichting vorig jaar 2.393.000 euro. De commerciële activiteiten in de verschillende BV's van Woningstichting toonden een positief resultaat, ondanks de economische crisis.

In totaal hadden de BV's 509.000 euro winst. Voor 2014 wordt door de telkens hoger wordende overheidsheffingen opnieuw een verlies verwacht. De totale huurinkomsten van de corporatie bedroegen vorig jaar 56.631.000 euro.

Dit blijkt uit het financiële jaarverslag dat deze week uitkwam. Daarin staat ook te lezen dat er 67 huurwoningen en garages verkocht zijn. De winst op deze verkopen van 7.099.000 euro wordt geheel ingezet in Den Helder.

Ondanks verliezen doorgaan met investeren in stadshart

Financieel directeur Peter Kramer: "Corporaties worden door de rijksoverheid beschouwd als pinautomaat voor het begrotingstekort. Gelukkig is en blijft Woningstichting financieel gezond, door lage overheadkosten, lage rentelasten en door de winsten van haar deelnemingen. Doch de vele heffingen tasten de investeringscapaciteit van corporaties wel aan. Terwijl juist in tijden van economische recessie extra investeringen door corporaties nodig zijn. In totaal investeert Woningstichting de komende jaren toch nog 182 miljoen euro in de stad, waarvan een groot deel in het stadshart. Daar blijven we mee doorgaan want we hebben voldoende financiële buffers om de daarbij behorende verliezen op te vangen"

Splitsen tbv houden brede werkgebied

Ook algemeen directeur Robbert Waltmann wijst in het voorwoord van het jaarverslag op de gevaren die de corporatiesector bedreigen. "De kabinetplannen houden ook in dat corporaties eigenlijk alleen nog maar mogen investeren in huurwoningen. Dit past helemaal niet bij de investeringen die nodig zijn binnen Den Helder. Onze gemeente heeft eigenlijk te veel huurwoningen (ongeveer de helft van alle woningen in Den Helder zijn sociale huurwoningen) en er moet juist geïnvesteerd worden in een combinatie van huur- en koopwoningen in samenhang met maatschappelijk en commercieel vastgoed."

Hij vervolgt: "Bij het bezoek van minister Blok eind vorig jaar aan Den Helder hebben we deze situatie uitvoerig met hem kunnen bespreken. Duidelijk is dat de minister, terecht, niet wil dat er risico's gelopen worden met volkshuisvestelijk vermogen maar dat hij wel inziet dat brede investeringen van Woningstichting zeer noodzakelijk zijn. De (nieuwe) wet biedt gelukkig de mogelijkheid om de activiteiten van een corporatie juridisch te splitsen in de traditionele sociale volkshuisvestelijke activiteiten en maatschappelijke of commerciële activiteiten. Na splitsing blijft het, zij het met enige aanpassingen, voor Woningstichting mogelijk om te blijven doen wat we al jaren doen. 2014 zal gebruikt worden om deze juridische splitsing voor te bereiden om het in 2015 te formaliseren."

Het Financieel en Maatschappelijk Jaarverslag zijn te vinden op http://www.woningstichtingdenhelder.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl