Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 23 juni 2014 Den Helder: Communicatiecampagne hennepkwekerijen moet bewustzijn gevaar bevorderen

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De gemeente Den Helder treedt hard op tegen hennepkwekerijen ('wietplantages') en dat laat zij voortaan zien ook: na iedere ontmanteling krijgt het betreffende pand een bord opgeplakt met de mededeling "Hennepkwekerij ontmanteld voor uw veiligheid". De omwonenden krijgen in een brief meer uitleg over de situatie.

Uiteindelijk moet meer communicatie ervoor zorgen dat verdachte situaties vaker worden gemeld.

Op dinsdag 3 juni 2014 heeft een toezichthouder van de gemeente Den Helder het eerste bord op het raam van een woning aan de Zuidstraat aangebracht. Op de zolder trof het 'rooiteam' ongeveer 150 kleine hennepplanten aan. De elektriciteit werd illegaal afgetapt en de situatie bleek bovendien brandgevaarlijk.

Daarnaast trof het team een hennepkwekerij aan in twee garageboxen in de C.J.

Mooijstraat. Hier stonden ongeveer 135 grotere planten. Ook hier is een aanplakbord bevestigd. De omwonenden van de panden zijn geïnformeerd via informatiebrieven.

Voor veiligheid omwonenden

Burgemeester Schuiling legt uit waarom de gemeente er voor heeft gekozen dergelijke borden op te hangen bij een ontmantelde hennepkwekerij: "Hennepteelt is levensgevaarlijk en strafbaar. Het is echt geen onschuldige hobby. De kans op brand, wateroverlast, kortsluiting en ontploffing is zeer groot. Je zult maar naast zo'n pand wonen. Met deze actie laten wij omwonenden weten dat wij de plantage bij hen in de straat hebben ontmanteld en dat wij dat vooral hebben gedaan met het oog op hún veiligheid".

Bewustwording

Veiligheid is bij de gemeente Den Helder prioriteit nummer 1. De gemeente hoopt dat door de actie de inwoners van Den Helder steeds bewuster worden van het gevaar van hennepplantages. Schuiling: "Meldingen van verdachte situaties zijn daarom van het grootste belang. Als mensen alerter zijn, kunnen wij sneller actie ondernemen. Daarbij staat voor de gemeente de veiligheid voor de omgeving voorop. De politie kan vervolgens aan de slag met het opsporen van de criminelen die achter de kwekerijen zitten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we de illegale hennepteelt bij de wortels kunnen uitroeien."

Niet op de persoon

Naast gevaar bezorgen de hennepkwekerijen de omgeving ook vaak overlast door lekkages, schimmelvorming, stank en stroomstoringen. Bovendien kosten ze de samenleving veel geld. De actie is niet persoonsgericht: de gemeente doet niet aan 'naming en shaming'. Het is wel de bedoeling dat de kwekers weten dat zij door de actieve communicatie meer in de gaten worden gehouden en dat hun pakkans groter wordt. Met als uiteindelijk doel dat criminelen afzien van het exploïteren van een plantage.

Wie een vermoeden heeft van de aanwezigheid van een hennepkwekerij kan bellen met de politie (0900-8844) of - anoniem - met Meld Misdaad Anoniem (08877000).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl