Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 11 augustus 2014 Samenspel met inwoners voor tien speelplekken (Warmenhuizen, Dirkshorn, Waarland, Callantsoog, Sint Maarten en Sint Maartenszee)

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Op meer dan tien locaties werken de inwoners en de gemeente samen aan de vernieuwing van speelplekken. Twee in Warmenhuizen (en een derde op komst), twee in Dirkshorn, twee in Waarland en verder in Callantsoog, Sint Maarten en Sint Maartenszee. Ook inwoners die tot nu toe nog niet betrokken zijn, kunnen nog meedoen.

Het kan zomaar zijn dat inwoners van Schagen een bordje aantreffen op een speelplek. Op dat bordje staat de mededeling dat een oud speeltoestel is verwijderd omdat het was afgekeurd. En dat men de onderhoudsdienst van de gemeente kan bellen bij vragen of meer informatie. Die borden gaat de gemeente neer zetten op speelplekken waar voorheen meer dan drie toestellen stonden. De gemeente heeft in totaal 53 toestellen verwijderd omdat ze zijn afgekeurd. Maar zonder inbreng van de inwoners wordt op de grotere speelplekken niets meer zomaar vervangen.

Op kleine speelplekken met minder dan drie toestellen, wordt alleen indien nodig en na melding een speeltoestel vervangen door de Onderhoudsdienst. De grotere plekken worden alleen nieuw ingericht als dat samen met de bewoners gebeurt.

Daar gaat de gemeente actief met burgers aan tafel om te bespreken wat er terug moet komen. Op meer dan tien plaatsen is al volop activiteit hiermee. "Het beleid wil ik zoveel mogelijk vrij laten," zegt wethouder Van der Veek. "Daarom moeten we flexibel omgaan met de ideeën van inwoners. Verder is ons uitgangspunt dat we zoveel mogelijk met de inwoners in gesprek gaan over de mogelijkheden."

Op initiatief van wethouder Sigge van der Veek is de nieuwe werkwijze rond de speellocaties ontstaan. De gemeente gaat veel meer en vooraf in gesprek met de inwoners over hun wensen. Daar is Sigge van der Veek niet alleen een groot voorstander van, maar ook de aanjager. "Ik vind dat inwoners zelf het beste weten wat in hun omgeving goed zou passen. Ook voor kinderen. De speelterreinen zijn dan ook de eersten waar we ons nieuwe werkwijze toepassen."

Warmenhuizen

De eerste speelplek die betrokken werd in het samenspel, was die aan de Regelhaalder in Warmenhuizen. In februari 2014 was de eerste bewonersavond, met de gemeente. Op 10 mei 2014 volgde een tweede avond, waarbij alle ideeën van de mensen aan de Regelhaalder werden besproken. Samen met twee bewoners heeft de gemeente de plannen uitgewerkt. De speelplek wordt voorzien van toestellen die vrijkomen uit de verhuizing van de Theresiaschool. Bewoners gaan ze zelf plaatsen, met hulp van de gemeente. Een planning daarvoor is bijna klaar.

De Rietzangerstraat krijgt, in overleg met de bewoners, een nieuwe speelplek.

De bewoners zijn actief en betrokken. Zij gaan daarvoor zelf een voetpad verleggen, de gemeente heeft de kapvergunning van één boom bijna rond. Verder heeft de gemeente de hoge hekken rondom het voetbalveld vernieuwd en het grasveld belucht voor de groei. Er komen vier nieuwe speeltoestellen (samen bedacht) en de oplevering is gepland op eind augustus 2014. De totale kosten zijn € 10.000,-. Aan de Dongeriet wordt een speelplek opnieuw ingericht. Dat heeft even langer geduurd vanwege een misverstand, de bewoners wachtten op de gemeente en de gemeente wachtte op de bewoners. Nu is er weer contact en eind juli 2014 de afspraak waarbij de bewoners hun ideeën kunnen melden.

Dirkshorn

Twee speelplekken worden in samenspraak met de bewoners opnieuw ingericht, in de Ruimtevaartstraat en in de Schoolstraat. De Ruimtevaartstraat krijgt een speelplek voor kinderen tot 4 jaar. Het speelterrein is samen met de bewoners onder handen genomen en de oplevering van de toestellen is eind augustus gepland.

De Schoolstraat

Krijgt een speelplek voor alle leeftijden, ook voor kinderen die gebonden zijn aan een rolstoel. De oudere jeugd krijgt hier een ontmoetingsplek. De bewoners zijn heel actief bij dit project betrokken. De totale kosten zijn geraamd op € 11.000,- en ook hier is de oplevering eind augustus 2014.

Waarland

Twee speelplekken worden in samenspraak met de bewoners opnieuw ingericht, in de Lantmanstraat en de Leiakker

Hiervoor spreken de dorpsraad en de gemeente samen wat er moet gebeuren. In overleg met de contactpersoon van de dorpsraad zijn nieuwe toestellen besteld. De oplevering is in september 2014 gepland en de kosten zijn € 9.500,-. De speelplaats aan de Leiakker kan ook een ontmoetingsplaats worden voor de oudere jeugd, maar hierover moet nog overleg plaatsvinden.

Callantsoog

Een speelplek kan ook voor ouderen zijn. In Callantsoog zijn de jeu de boulesbanen verplaatst van het tennispark aan de Abbestedeweg naar de Kolfweid, meer in het centrum. De bewoners hebben dit project geweldig aangepakt. Zij deden grondwerk, vernieuwden straatwerk, plaatsten straatmeubilair en leverden de oude locatie schoon op. De gemeente leverde materialen. En nu zijn de jeu de boules banen bijna klaar. De voorzitter van de stichting Dorpshuis Callantsoog en de gemeente zetten samen nog de laatste puntjes op de i, zodat de oplevering half augustus 2014 kan plaatsvinden.

Sint Maarten en Sint Maartenszee

We hebben verzoeken ontvangen van bewoners uit deze twee kernen voor twee nieuwe speelplekken. In augustus 2014 nemen we contact op met deze bewoners om de verzoeken te bespreken. Kortom: volop samenspel en samenwerk tussen inwoners en gemeente Schagen. Nader nieuws volgt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl