Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 17 februari 2015 Voordelen door samenwerken gemeenten in beheer en onderhoud riolering

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De gemeente Den Helder werkt al ruim tien jaar samen met de gemeenten Texel, Schagen, Hollands Kroon en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op het gebied van rioleringszorg. Ook waterleidingbedrijf PWN is aangeschoven. De samenwerking wordt steeds intensiever en levert goede resultaten op. Onlangs is een gezamenlijke aanpak tot 2020 vastgesteld.

Besparen

De samenwerkende gemeenten en organisaties helpen elkaar door kennis met elkaar te delen, samen onderhoudsprojecten uit te voeren en samen te kijken hoe we in de toekomst nog slimmer het beheer en onderhoud aan bijvoorbeeld de riolering kunnen uitvoeren. De vier Noordkopgemeenten willen over zes jaar (in 2020) in totaal 2,45 miljoen hebben bespaard.

Kritischer op kosten letten

Onder de grond liggen vele kilometers riolering die ons dagelijks afvalwater afvoeren naar de zuiveringsinstallatie van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op industrieterrein Oostoever.

Om dit rioleringsstelsel nu en in de toekomst goed te laten werken, is voldoende inzet en kennis noodzakelijk. Uiteraard moet het beheer, onderzoek en onderhoud aan de riolering ook tegen de laagst mogelijke kosten uitgevoerd worden.

Veel Helderse buurten uit de jaren ’60 en ’70 hebben rioolstelsels die in korte tijd zijn aangelegd en nu aan onderhoud of vervanging toe zijn. De algemene trend is dat de uitgaven en daarbij de lasten voor de burger de komende jaren gaat stijgen. Door samenwerking is het mogelijk om kritischer op de kosten te letten en zo de stijging van de lasten voor de burger te remmen.

Effect klimaatverandering

Een ander aandachtspunt waar we in heel Nederland mee te maken krijgen is het effect van de klimaatverandering. Het gaat bijvoorbeeld vaker en extremer regenen. Dit zie je terug in slechter werkende riolen, ze lopen sneller vol met regenwater. Maar ook komt het steeds vaker voor dat straten en stegen blank staan na een flinke hoosbui. De omgang met deze effecten vraagt om extra aandacht. Aandacht die een gemeente alleen niet altijd kan opbrengen.

Samenwerking met andere gemeenten, op andere beleidsterreinen en met burgers is noodzakelijk om deze uitdaging van de 21e eeuw aan te kunnen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl