Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 06 maart 2015 Toelage huishoudelijke hulp toegekend aan Den Helder

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De gemeente heeft samen met vijf thuiszorginstellingen de vorig jaar aangevraagde toelage voor huishoudelijke hulp toegewezen gekregen door het rijk. Daarmee is een geldsom van 312.463 euro gemoeid. De toelage is een werkgelegenheidsmaatregel, met dit geld kunnen de thuiszorgorganisaties hun medewerkers voorlopig aan het werk houden.

Omdat de huishoudelijke hulp als specifieke maatwerkvoorziening uit de Wmo is verdwenen per 1 januari 2015, ontstond niet alleen onrust bij cliënten die minder of geen huishoudhulp (meer) kregen, ook bij de thuiszorgorganisaties was er de angst medewerkers te moeten ontslaan.

Het verdwijnen van de huishoudelijke hulp uit de Wmo heeft alles te maken met de gedachte dat iedereen zelf het huis dient schoon te maken en te houden (zelfredzaam zijn). Alleen de mensen die dit type hulp echt nodig hebben en het op grond van hun inkomen of met behulp van hun omgeving niet kunnen regelen zou ondersteuning in de huishouding mogelijk kunnen worden.

Den Helder toont sociaal gezicht

Voor mensen die al aanspraak hebben op huishoudelijke hulp verandert er dit jaar niets omdat de gemeente als vanouds hulp bij het huishouden blijft verstrekken.

En inwoners die menen op grond van de Wmo in aanmerking te kunnen komen voor hulp bij de huishouding kunnen dit nog steeds aanvragen bij de gemeente.

Daarnaast onderzoekt de gemeente dit jaar wat de mogelijke gevolgen van deze rijksmaatregel (namelijk het verdwijnen van de huishoudelijke hulp uit de Wmo) zullen zijn voor de mensen met een laag inkomen.

De toelage van het rijk kan gezien worden als extra voorziening bovenop de al bestaande voorziening. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om dit geld dan ook daarvoor te bestemmen.

*Hulp als algemene voorziening*

Als gevolg van het nieuwe zorgstelsel en de demografische ontwikkeling in de stad (vergrijzing) zullen meer kwetsbare ouderen thuis blijven wonen waardoor de vraag naar huishoudelijke hulp mogelijk groeit. De gemeente en vijf thuiszorginstellingen hebben gezamenlijk een plan van aanpak gemaakt waarbij de hulp als algemene voorziening wordt aangeboden. De toelage bedraagt Ä 12,50 per uur op het vastgestelde tarief van Ä 21,- met een maximum van 36 uur per cliënt.

Cliënt en thuiszorgorganisatie regelen de prestatie en afrekening onderling.

Toegang tot de hulp

De hulp kan worden aangevraagd via het sociaal wijkteam, via het Wmo-loket of via de onderstaande betrokken thuiszorgorganisaties. Er is een korte toelatingstoets: de hulp is tijdelijk en noodzakelijk, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de mantelzorger.

Deelnemende thuiszorgorganisaties zijn:

Het sociaal wijkteam en het Wmo-loket zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente Den Helder: 14 0223 en per mail:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl