Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 03 augustus 2015 Schagen: Eén middag storm, dagenlang werk

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - De zomerstorm van zaterdag 25 juli 2015 heeft geleid tot veel schade. Het opruimen van omgevallen bomen en afgebroken takken gaat sinds die dag nog voort. De tussenstand is nu: ca. 130-150 omgevallen bomen en een paar honderd bomen met loshangende takken. De werkzaamheden nemen de maand augustus 2015 nog voor een groot gedeelte in beslag.

Naast de bomen zijn er ook enkele speeltoestellen beschadigd of totaal vernield en zijn er een paar voertuigen onder de bomen terecht gekomen. Een exact schadebedrag is er nog niet, de inventarisatie is nog gaande. Een ruwe schatting op dit moment is Ä 150.000,00 aan schade en kosten aan gemeentelijke eigendommen.

Momenteel lijkt het grootste gedeelte van de schade in beeld te zijn, toch komen we nog dagelijks loshangende takken en/of omgevallen bomen tegen. Als u als inwoner een gevaarlijke situatie ziet, wilt u hiervan dan melding aan ons doen? Dit kan via Melding Openbare Ruimte - www.schagen.nl/inwoner/meldingen-openbare-ruimte_41507/ of telefonisch naar 0224- 210400.

Achtergrondinformatie

Tijdens de zomerstorm op zaterdag 25 juli 2015 is de brandweer in Schagen op diverse plekken bezig geweest met het weghalen van omgevallen bomen, om zo de wegen vrij te maken. Die zaterdagavond heeft de gemeente op verzoek van de brandweer extra hulp geleverd en ook op zondag 26 juli 2015 zijn meerdere aannemers in opdracht van de gemeente bezig geweest met het ruimen van omgevallen bomen.

De gemeente is vorige week begonnen met het inventariseren van omgevallen bomen en gevaarlijke situaties zoals loshangende takken en dergelijke. Ook werkten vier ploegen van verschillende aannemers aan het verwijderen van omgevallen bomen en loshangende takken. Dit gebeurde veelal met hoogwerkers. Ook de eigen gemeentelijke bomenploeg is continu bezig met de stormschade.

Maandag 3 augustus 2015 zijn er twee hoogwerker ploegen (aannemers) bezig op diverse locaties, ook is de gemeentelijke bomenploeg volop bezig en er is een tele-kraan bezig met een zaagploeg. Hiernaast is ook Noorderkwartier al meer dan een week bezig met het ruimen van takken en deze bijeen te leggen om later versnipperd te worden. Deze ploegen zijn komende week en de week erop nog volop aan het werk met de stormschade.

Doordat de storm midden in het zomerseizoen is gekomen en de bomen vol in blad staan, is er vooral veel takkenbreuk in de bomen. Dit is meer werk dan bij een normale winterstorm omdat we:

  1. niet alle gebroken takken meteen zien, ze hangen soms verscholen in de kroon. (Na enkele dagen worden ze zichtbaar, dood blad)
  2. veel gebroken takken in de kroon hebben waar we alleen met een hoogwerker of boomklimmer bij kunnen
  3. er bomen zijn met een lengte scheur in de stam, direct gevaar maar de boom staat nog! Soms moeilijk te zien
  4. veel bomen een nieuwe scheefstand hebben, en dit nog nader onderzocht moet worden

Bomen die omgevallen zijn en geen direct gevaar opleveren (bv in bossage) worden later in het seizoen opgeruimd, eerste prioriteit ligt nu bij het wegnemen van loshangende takken boven wandel- en fietspaden en wegen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl