Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 20 oktober 2015 Snellere huisvesting door meer samenwerking in de regio

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Op donderdag 15 oktober 2015 kwamen bestuurders van verschillende gemeenten in de regio, vertegenwoordigers van woningcorporaties bijeen in het gemeentehuis in Schagen.

Doel: samen creatieve oplossingen bedenken voor het tekort aan beschikbare woningen. Resultaat: een RO-team van provincie, gemeenten en wooncorporaties dat vanaf volgende week versneld de creatieve plannen gaat beoordelen.

Jaren wachten op een betaalbare huurwoning is in grote delen van Nederland een realiteit. Of je nu als jonge starter op zoek bent naar woonruimte, door gezinsuitbreiding of juist als na een scheiding een woning zoekt, of omdat je je eigen land hebt moeten ontvluchten en in Nederland een veilig heenkomen hebt gezocht, je zit vaak in hetzelfde schuitje: de wachtlijst.

Provincie, gemeenten en woningcorporaties willen hier verandering in brengen door samen te werken aan creatieve oplossingen voor zowel (semi-)permanente behuizing als tijdelijke woonruimte voor de zeer korte termijn. In een dynamische brainstorm werden tijdens de bijeenkomst op donderdag 15 oktober 2015 vele ideeën geopperd: van versnelde uitvoering van nieuwbouwprojecten tot het renoveren van flats die op de nominatie stonden voor sloop, en van het neerzetten van containerwoningen tot het omzetten van de vele leegstaande kantoor- en bedrijfsgebouwen naar woningen.

De uitdaging is nu om al deze ideeën snel om te zetten naar concrete plannen, en deze zo snel mogelijk te toetsen aan belangrijke criteria om de regio mooi en leefbaar te houden, zonder bureaucratisch oponthoud. Om dit efficiënt en daadkrachtig aan te pakken kwam Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, met het voorstel om met ingang van volgende week een RO-team (Ruimtelijke Ordening) samen te stellen waarin deskundigen van provincie en gemeenten bij elkaar zitten met vertegenwoordigers van woningbouwcorporaties. Dit team wordt gehuisvest in het gemeentehuis in Schagen en beoordeelt terplekke de concrete plannen die de verschillende gemeenten de komende weken voorleggen. 'Zo kunnen we spijkers met koppen slaan en echt versneld werk maken van de oplossingen die we bedacht hebben', stelde de burgemeester voor. 'Hoe eerder we dat samen oppakken, hoe sneller we mensen aan woonruimte kunnen helpen.' Het voorstel werd door alle aanwezige partijen met enthousiasme aangenomen. Gedeputeerde Joke Geldhof van Ruimte en Wonen was blij verrast door de voorstellen en zei meteen toe dat er met ingang van 2015 dinsdag twee adviseurs van de provincie aan het RO-team deelnemen.

John Hendriks, directeur van de Wooncompagnie en mede-initiatiefnemer voor de bijeenkomst op 15 oktober, is blij met de opbrengst van deze brainstorm: "Het is mooi en bemoedigend om zo veel actiegerichtheid te zien bij alle betrokkenen. Ik heb genoten van de open dialoog tussen gedeputeerde, bestuurders en woningbouwcorporaties en ik vind het geweldig dat er een concrete eerste stap is gezet om het probleem aan te pakken. Nu samen doorzetten, dan kunnen we veel bereiken in korte tijd."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl