Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 30 november 2015 Woningbouw in Noord-Holland trekt aan

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Van alle woningen die onlangs in Noord-Holland werden gebouwd, ligt bijna driekwart binnenstedelijk (gemiddeld zo'n 6.000 woningen/jaar). Het aantal verleende bouwvergunningen in 2014 (ongeveer 7.200) is bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Hierdoor zijn de verwachtingen voor de woningbouwproductie in Noord-Holland positief.

Dit blijkt uit de Monitor Woningbouw 2015, die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. De jaarlijkse monitor laat zien welke voortgang er in 2014 is geboekt bij het bereiken van de woningbouwdoelstellingen. Op basis van deze resultaten kan tijdig worden bijgestuurd. Dit gebeurt onder andere via de nieuwe Regionale Actieprogramma's (RAP's) 2016-2020, die momenteel per regio worden opgesteld.

Voorkeur voor de stad

De woningbouwproductie voor heel Noord-Holland is in 2014 ongeveer gelijk gebleven, zowel binnenstedelijk (gemiddeld zo'n 6.000 woningen) als op uitleglocaties (circa 2.000). Van alle woningen die werden gebouwd ligt bijna driekwart binnenstedelijk. Dit komt overeen met de opkomst van de 'grootstedelijke voorkeur': mensen trekken naar de stad en blijven daar dan wonen. Maar de afname van buitenstedelijk wonen heeft ook zijn wortels in de crisis, en vooral in de vergrijzing en de afname van het aantal gezinnen met kinderen. Hierdoor is er minder vraag naar eengezinswoningen, die meestal op uitleglocaties worden gebouwd.

Verwachtingen positief

Uit de rapportage blijkt dat Noord-Holland ook in 2014 last heeft gehad van de nasleep van de crisis en daarmee gepaarde gaande problemen op de woningmarkt.

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in Noord-Holland is in 2014 nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar (circa 7.800 woningen). Positief is dat in 2014 ruim 7.200 bouwvergunningen zijn verleend (in 2013 waren dat er ongeveer 3.800). Ook in het eerste kwartaal van 2015 zet deze stijging door.

Hierdoor zijn de verwachtingen voor de woningbouwproductie op korte termijn positief. In de komende periode worden ook meer zelfbouwwoningen gebouwd dan voorheen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor zelfbouw is in 2014 bijna verdubbeld ten opzichte van 2013.

Regio Alkmaar en Kop

In de regio Alkmaar ligt de productie van woningen ongeveer gelijk met de toenemende vraag naar woningen. In de Kop van Noord-Holland is de productie weliswaar lager dan in de regio was afgesproken, maar omdat de bevolking en het aantal huishoudens in de Kop minder hard groeit dan verwacht is, dit niet problematisch.

Noord-Holland Zuid en West-Friesland

In het zuiden van Noord-Holland (Gooi en Vechtstreek, Zuid-Kennemerland/IJmond en Stadsregio Amsterdam) en in West-Friesland is in de afgelopen periode de productie achter gebleven bij de woningbehoefte, waardoor de druk op de woningmarkt is opgelopen. De productie trekt echter weer aan in de meeste regio's. Het is belangrijk om de productie op gang te houden door te zorgen voor voldoende 'harde' plannen. Een deel van de plannen ligt namelijk nog niet vast in bestemmingsplannen, wat betekent dat de bouw van deze woningen nog onzeker is. De provincie roept daarom de gemeenten op hier snel werk van te maken.

Bekijk de Monitor Woningbouw 2015 op www.noord-holland.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl