Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 16 januari 2017 Bomen planten in de Nolmerban (Petten)

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Vrijdag 13 januari 2017 hebben we op een bijzondere manier de aanplant van nieuwe bomen in de Pettense wijk Nolmerban voltooid. De bomen werden niet geplant, omdat ze in de storm meteen zouden omwaaien. In plaats daarvan gingen gemeenteraadslid Co Wiskerke en de initiatiefnemers Erik van den Berg en Gerard Buining, naar binnen. In de kantine van de voetbalvereniging deelden zij mooie gieters uit aan de toekomstige boomverzorgers die wonen in de Nolmerban.

Boom in de Nolmerban

In 2015 startte de organisatie Nudge het project "Bomen in de buurt". Nudge is een bedrijf dat zich inzet voor gedragsveranderingen bij mensen op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Inwoners van Nederland konden aangeven waar ze graag bomen zouden geplant zien. Dit project heeft twee bewoners van Petten, de heer Erik van den Berg en Gerard Buining, geïnspireerd en geactiveerd om bomen in de wijk Nolmerban te planten.

Nieuwe kust, nieuwe bomen

Het verleggen van de kustlijn heeft de overlevingskansen voor bomen hier vergroot. Omdat bomen het groene straatbeeld versterken en een leefomgeving bieden aan verschillende vogels, insecten en andere dieren, werkt ook de gemeente mee aan het initiatief. "Tot voor kort was het absoluut niet haalbaar om bomen zo dicht bij de kust te planten", legt raadslid Wiskerke uit. "Door de veranderingen bij de kust van Petten kan dat nu wel. De inwoners van de Nolmerban wilden graag bomen in hun omgeving en de gemeente faciliteert graag. Een groen, uitnodigende openbare ruimte maken we ten slotte samen!"

Bomen door wind en weer getekend

Relatief weinig bomen kunnen de moeilijke groeiomstandigheden aan de kust weerstaan. Deze bomen die zijn geplant, kunnen goed tegen wind en zout. Door deze omstandigheden groeien zij anders dan bomen in het bos of in de luwte van een park. Ze zullen waarschijnlijk snel ogen alsof ze door de wind geschoren zijn – asymmetrisch en reikend naar de luwte. Soortgelijke "karaktervolle kustbomen" zijn een levend bewijs van de krachten van de natuur in Petten.

Meer informatie

Op onze pagina "boombeheer" op www.schagen.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl