Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 28 juni 2017 Stand van zaken verplaatsing coffeeshops Koningstraat (Den Helder)

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De Koningstraat en omgeving wordt omgevormd tot een aantrekkelijke gemengde woonbuurt. Met buurtbewoners en gemeenteraad is afgesproken dat de drie coffeeshops verplaatst gaan worden. Op dit moment worden diverse locaties verkend.

We begrijpen heel goed dat de mogelijke komst van een coffeeshop vragen kan oproepen bij bewoners. We proberen alle stappen daarom zo zorgvuldig mogelijk te doen. Zodra voor een locatie een serieuze vergunning wordt aangevraagd, is een gesprek tussen coffeeshophouder en omwonenden een van de eerste zaken die moet gebeuren.

Onderdeel van de aanvraag is namelijk dat de ondernemers in gesprek moeten gaan met de omwonenden. Want hoewel coffeeshops normale horecaondernemingen zijn die prima verspreid in onze binnenstad passen en thuishoren, kan het college zich voorstellen dat bewoners of ondernemers mogelijk zorgen hebben rond de komst van een coffeeshop. Veel voorkomende zorgen met betrekking tot coffeeshops gaan over openingstijden, verkeer, bezoekers buiten, en uitstraling. Daar zullen afspraken over gemaakt moeten worden. Voorbeelden in andere steden laten zien dat dit heel goed kan.

Prettig en leefbaar

Het stadshart knapt enorm op. Nu is de Koningstraat en omgeving aan de beurt. Er komen daar meer dan 150 extra (sociale) woningen bij. Deels in bestaande bouw, deels in nieuwbouw. De transformatie naar woonbuurt is noodzakelijk om de buurt prettig en leefbaar te maken en te houden.

Het leefbaarheidsonderzoek uit 2015 toont aan dat de drie coffeeshops dicht bij elkaar en in combinatie met de concentratie aan (nacht)horeca een positieve verandering van de buurt tegenhouden. Met buurtbewoners, gemeenteraad en Woningstichting Den Helder is daarom afgesproken dat de drie coffeeshops uit de Koningstraat verplaatst en verspreid gaan worden.

De gemeente heeft in 2016 voorwaarden opgesteld aan mogelijke nieuwe locaties.

De coffeeshops mogen bijvoorbeeld niet in de buurt van scholen zitten. Op dit moment voert de gemeente goede gesprekken met de coffeeshophouders. Diverse mogelijke locaties passeren daarbij de revue.

Communicatie

Het college begrijpt heel goed dat de mogelijke komst van een coffeeshop vragen kan oproepen bij bewoners. Daarom is het college zeer terughoudend in het communiceren over de locaties die nu worden verkend. Het is immers onnodig te berichten over een locatie die vervolgens om wat voor reden dan ook toch niet door blijkt te gaan. Zodra een coffeeshop echt een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor een bepaalde locatie, zal dat eerst kenbaar worden gemaakt aan de direct omwonenden.

Hoewel de coffeeshophouders en het college het proces zo zorgvuldig mogelijk willen lopen, kunnen zij niet voorkomen dat enkele locaties die worden verkend soms toch bekend worden. Het gaat dan dus niet om locaties waar al een officiële aanvraag omgevingsvergunning voor is ingediend, want zover zijn de coffeeshophouders op het moment van schrijven nog niet.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl