Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 10 november 2017 Samen één rioleringsplan in de Noordkop

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De vaststelling van het Gezamenlijke Gemeentelijke Rioleringsplan op 7 november 2017 bij de raadsvergadering in Schagen betekent een bijzondere mijlpaal: voor het eerst hebben de vier samenwerkende gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in de Noordkop samen één rioleringsplan. Eerder werd het plan al als hamerstuk en met complimenten vastgesteld in de gemeenten Texel, Den Helder en Hollands Kroon. Deze samenwerking geeft verder impuls aan slim investeren, realiseren en beheren.

Gezamenlijk Gemeentelijk Rioleringsplan Noordkop

'Ruimte voor water', is de titel van het Gezamenlijke Gemeentelijke Rioleringsplan Noordkop 2018-2022. De huidige en toekomstige klimaatveranderingen kúnnen en mogen we als overheid niet negeren: een andere visie op het omgaan met regenwater en vuil water/het riool is hoognodig. Het water staat ons nog net niet aan de lippen, maar maatregelen mogen niet meer te lang op zich laten wachten. Het creëren van (opvang)ruimte voor water is de kern van dit gezamenlijke rioleringsplan.

Nieuwe manier van inrichten openbare ruimte

Extreme buien komen steeds vaker voor. De riolen kunnen deze grote hoeveelheden niet aan. Het riool hierop aanpassen brengt enorm hoge kosten met zich mee. Om extreme buien op te kunnen vangen, moeten we het regenwater zo veel mogelijk vast houden of tijdelijk opslaan op plekken waar het geen schade kan aanrichten.

Het betekent bijvoorbeeld dat tuinen en de openbare ruimte water tijdelijk moeten kunnen bergen door voldoende groen en laagtes aan te brengen. Bij nieuwe projecten moet het bouwpeil zo gekozen worden dat water nooit de woningen in kan stromen. Meer ruimte voor water dus in de openbare ruimte, zodat er zo min mogelijk regenwater via het riool afgevoerd hoeft te worden. Er zijn in de Noordkop al verschillende voorbeelden waar op deze nieuwe manier (her)ingericht wordt. Bijvoorbeeld in de wijk Nieuw Den Helder en op Texel in Den Burg Oost.

Zorgen voor een goede waterkwaliteit

Naast deze nieuwe ontwikkeling hebben we ook afgesproken hoe we omgaan met het afvalwater en grondwater. Kern daarbij is dat we de riolering en de rioolwaterzuivering zo inrichten en onderhouden dat de volksgezondheid en een goede waterkwaliteit (milieu) geborgd zijn. En om ervoor te zorgen dat maatwerk het gebruik van het gebied zo veel mogelijk ondersteunt.

Wethouder Odd Wagner, bestuurlijk coördinerend wethouder van deze samenwerking in de Noordkop, prijst deze unieke regio-aanpak op watergebied: "Zo zorgen we er samen voor dat we effectiever werken en meer kennis uitwisselen".

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl