Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 08 Juli 2002 Eerste bos chrysanten in volledig afbreekbare bioplastic hoes

Plastic hoezen worden op de bloemenveiling Aalsmeer o.a. gebruikt voor de kortverpakking van chrysanten. De bloemen worden in hoezen aangeleverd door de chrysantentelers. Op de veiling wordt de hoes verwijderd en afgevoerd als restvuil of ingeleverd om te worden gerecycled. Het gaat jaarlijks om ruim 287 miljoen hoezen hetgeen een afvalstroom van 2000 ton betekent. Eén van de mogelijkheden om de afvalstroom terug te dringen is het toepassen van hoezen die vervaardigd zijn uit bioplastics. Cargill Dow polymers heeft een nieuw procédé ontwikkeld waarmee de grondstof (granulaat) kan worden vervaardigd die gebruikt kan worden voor de fabricage van volledig biologisch afbreekbare plastic hoezen.

Twee jaar geleden is, in opdracht van de Verenigde Bloemenveilingen Nederland en Cargill-DOW het AKC van start gegaan met een pilot om de technische, economische en praktische mogelijkheden in kaart te brengen. In het eerste jaar is de keten gevormd en zijn de partijen bij elkaar gebracht om een eerste schatting te maken van de haalbaarheid van het idee. Begin 2001 zijn bioplastic proefhoezen getest op composteerbaarheid bij het afvalverwerkingsbedrijf de Meerlanden nv in de Haarlemmermeer.

De resultaten van deze proef waren positief. Binnen een maand waren de proefhoezen verdwenen. Parallel aan de composteerbaarheids test is gewerkt aan de voorbereiding van de fabricage van de plastic hoezen.

Deze maand hebben de eerste technische tests plaats gevonden waarmee de realisatie van de bioplastic hoezen voor de chrysantenketen weer een stapje dichterbij is gekomen. In deze fase is gekeken naar de mogelijkheden om van bioplastic folie een goed bruikbare hoes te maken voor de chrysantenkwekerijen. Cargill-DOW, Trespaphan, Oomen Verpakkingen bv en kwekerij Frieda waren met het AKC getuige van de productie van de eerste bos chrysanten in de volledig afbreekbare bioplastic hoes.

De eerste test heeft veel bruikbare informatie opgeleverd. Deze zomer zullen de partijen verbeteringen aanbrengen waarna een tweede test dit najaar zal volgen.

Nadere informatie:
AKC Noord-Holland
Rob van Mechelen tel: 0228 - 567 492
E-mail: mechelen@akcnh.nl (Bron: AKC-NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl