Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 15 augustus 2000 Snel strengere regels voor de Razende Bol

TEXEL - De zandplaat Razende Bol zal binnen nu en een jaar eindelijk de status van staatsnatuurmonument krijgen. Dat verwacht directeur H. Revier van de Waddenvereniging. Volgens hem is betere regelgeving hard nodig, omdat alleen op die manier het gebruik van de zandplaat goed kan worden geregeld. Nu wordt op de Razende Bol soms nog gekampeerd en wordt vanaf de plaat met jetski's gevaren.

Zaterdagmiddag (12/8) was het op de Razende Bol een drukte van belang. Complete bungalowtenten waren op de zandplaat neergezet, er werd een kampvuur gestookt, terwijl jongelui op waterscooters met grote snelheid rond de zandplaat scheerden. Het is volgens Revier niet de manier waarop de zandplaat eigenlijk gebruikt zou moeten worden. De Razende Bol, behorend tot het grondgebied van de gemeente Texel, wordt een steeds belangrijker rustplaats voor zowel gewone als grijze zeehonden. Daarnaast is de plaat populair als pleisterplaats voor vogels.

Rust Dit betekent volgens de Waddenvereniging niet dat mensen helemaal geen gebruik van de zandplaat mogen maken. ,,Het is niet nodig alle menselijke activiteiten daar te verbieden. Zolang bezoekers rekening houden met de natuurwaarden van het gebied kan er best gerecreŽerd worden. Maar varen met die jetski's gaat te ver. Niet alleen vanwege de natuur in de omgeving, maar ook voor de andere bezoekers van de Razende Bol. Want die komen vooral voor de rust", zegt Revier. Het opzetten van tenten op de Razende Bol is volgens hem niet verboden. ,,Er mag daar gekampeerd worden, het is nog geen beschermd natuurgebied." Volgens chef ruimtelijke ordening van de gemeente Texel J. Le Roux is overnachten op de zandplaat wel degelijk verboden via een gemeentelijk bestemmingsplan. ,,Dat staat dagrecreatie toe, maar overnachten niet. Wij hebben ook niet de indruk dat dit veel gebeurt." Verder is er volgens hem een verordening die verstoring van de zeehonden moet tegengaan en is het varen met jetski's rond de Razende Bol ook niet toegestaan.

Bescherming De Waddenvereniging spant zich al jaren in om de Razende Bol beschermd te krijgen via de Natuurbeschermingswet, maar het ministerie van landbouw, natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft dat tot nu toe niet gerealiseerd. Onder meer de gemeente Texel, beheerder van de Razende Bol, ziet niets in bescher≠ming van de plaat via de NB≠wet. Volgens Revier zal de overheid binnenkort wel moeten. ,,De nieuwe Europese Vogelrichtlijn schrijft voor dat een gebied als de razende Bol via de NB-wet wordt beschermd. Ik denk dat dit binnen nu en driekwart jaar zijn beslag zal krijgen.

Ook wanneer de plaat onder de Natuurbeschermingswet valt blijft menselijk gebruik mogelijk. Revier: ,,Alleen kun je dan veel beter aangeven wat wel en niet mag". Volgens Le Roux wordt er met het ministerie nog druk overlegd over de beste manier om de Razende Bol te beschermen. ,,Het zou eventueel ook via een bestemmingsplan kun≠nen, de staatssecretaris heeft al aangegeven dat hij daar wel voor voelt." Le Roux denkt dat over het algemeen heel goed gebruik wordt gemaakt van de zandplaat.

,,Wat zaterdag te zien was, is niet maatgevend. Het was de mooiste dag van het jaar. Bladstil, zodat je met elk klein bootje naar die plaat kon varen. Ik denk ook dat de meeste van die tenten 's avonds weer opgeruimd zijn, dat is althans mijn ervaring uit de tijd dat ik zelf nog regelmatig op de Razende Bol kwam. Na een uur of zes, zeven is het er meestal weer rus≠tig."

Dagrecreatie Uitgangspunt voor de toekomstige regelgeving voor de zandplaat is voor Texel dat kleinschalige dagrecreatie mogelijk moet blijven. ,,Al moeten we inderdaad oppassen dat het niet uit de hand loopt. Niemand zal blij zijn wanneer daar van die jetski's rondscheuren. Er zijn wel manieren om dat aan te pakken, eventueel in overleg met de politie te water."

Volgens woordvoerder H. Buurman van de waterpolitie is soms moeilijk te bepalen wat wel en niet mag. ,,Wij proberen er in redelijkheid mee om te gaan", zegt hij. ,,Het is niet altijd even duidelijk. Waterscooters mogen bij voorbeeld in bepaalde gebieden niet varen, maar in heel grote gebieden wel. Wanneer mensen voor een lekker dagje uit naar die plaat gaan is daar niks mis mee, zolang iedereen zich maar naar behoren gedraagt.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl