Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 22 Augustus 2000 Milieubelasting afgelopen jaren scherp gestegen

AMSTERDAM - De Nederlandse milieubelastingen zijn sinds 1986 scherp gestegen. In veertien jaar tijd is de opbrengst van milieuheffingen ruim verzesvoudigd. De begrote totale opbrengst van milieuheffingen en -belastingen bedraagt dit jaar ruim 13 mrd.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in zijn webmagazine. 'Deze stijging is vooral het gevolg van een intensiever milieubeleid en van de introductie van belastingen op milieugrondslag', aldus het CBS. De overheid wil op deze manier milieuschadelijke activiteiten zwaarder belasten ten gunste van belasting op arbeid.

De stijging van de milieuheffingen komt grotendeels door een stijging van gemeentelijke reinigingsrechten, rioolrechten en de heffingen voor waterverontreiniging.

De reinigingsrechten zijn gestegen van 628 mln in 1986 naar 2712 mln dit jaar. De sterke tariefstijgingen waren nodig vanwege een toename van de kosten van het storten van afval. Die zijn het gevolg van strengere milieueisen die nu aan stortplaatsen en afvalverbrandingsinstallaties worden gesteld. Voorts zijn steeds meer gemeenten overgegaan op het gescheiden inzamelen van afval.

De rioolrechten vervierdubbelden sinds 1986 naar een bedrag van 1,4 mrd dit jaar. In de meeste gevallen worden de rioolstelsel door gemeenten beheerd. Zij brengen de kosten via rioolrecht in rekening. In 1986 dekte het rioolrecht nog maar 41% van de kosten. Tegenwoordig is dat 72%.

De Wet verontreiniging Oppervlaktewater (Wvo) levert het Rijk en waterschappen inmiddels 2,2 mrd op. Dit is tweemaal zoveel dan in 1986. Via deze heffing worden lozingen van verontreinigende stoffen belast.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes varirend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
d site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl