Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 22 Augustus 2000 Pronk laat commissie CO2-plafonds onderzoeken

AMSTERDAM - Milieuminister Pronk laat onderzoeken of huishoudens en bedrijven gebonden kunnen worden aan een maximumuitstoot van het broeikasgas kooldioxide CO2 . Zo'n plafond maakt het mogelijk in CO2-uitstoot te gaan handelen.

Deze 'emissiehandel' leidt er toe dat de vervuiling op de goedkoopste manier wordt bestreden. Pronk heeft een commissie ingesteld die uiterlijk in oktober 2001 met een advies komt. Voorzitter is ir Vogtlander, tot voor kort president-directeur van het chemieconcern Montell.

Emissiehandel is een van de onderwerpen die worden besproken op de zesde klimaatconferentie van de Verenigde Naties in november in Den Haag. Het principe is internationaal al geaccepteerd, maar de uitwerking staat nog niet vast. Vooral in de industrie lijkt emissiehandel kansrijk. Voor elk bedrijf wordt bepaald hoeveel CO2 het mag uitstoten. Zit het daarboven, dan kan het 'vervuiling kopen' bij een schoner bedrijf.

De adviescommissie kijkt in elk geval naar een variant voor sectoren die CO2-maatregelen kunnen doorberekenen in hun prijzen zonder dat dit hun concurrentiepositie aantast. Dit geldt bijvoorbeeld voor het openbaarvervoer, de detailhandel en delen van de dienstensector, aldus Pronk.

Welke toepassing emissiehandel in huishoudens kan krijgen is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van Pronk komt er geen handel tussen huishoudens. 'Maar we wilden niet bij voorbaat een sector uitsluiten.'(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl