Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 24 September 2002 Nieuwe bemester actief in de Wieringermeer

Akkerbouwer Gerard Vossen uit Wieringerwerf heeft dit groeiseizoen uitgebreid ervaring opgedaan met een door hem ontwikkelde bemester. Vossen is al jaren op zoek naar een mogelijkheid om zonder problemen mest in het voorjaar uit te rijden.

Met de door hem ontwikkelde machine kan hij gedroogde mest uitrijden in één werkgang samen met de voorjaarsgrondbewerking of met het ruggenfraisen van aardappels.

De akkerbouwer gebruikte als basis een bestaande voerdoseermachine. Door middel van een verdeelschotel werpt deze de mest over de werkbreedte voor de trekker. De op dat moment toegepaste grondbewerking achter de machine zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de mest in de bovenste laag. “Precies daar waar het moet wezen”, aldus Vossen.

Vossen verwacht verder minder structuurbederf en dus minder slemp, een hogere werkingscoöfficiënt waar het gaat om de stikstof en minder milieubelasting.

Vossen verwacht bovendien nog een aantal effecten op het gebied van vrijlevende aaltjes indien deze bemestingsmethode wordt toegepast op lichtere gronden.

Om dat te achterhalen en om collega akkerbouwers in Noord-Holland te kunnen informeren over de werking van de machine heeft hij het AKC gevraagd een praktijkproef voor te bereiden.

Voor nadere informatie
AKC Noord-Holland
W. van Egteren
(Bron: AKC-NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl