Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 13 December 2002 Stokoud drietal klaar voor de grote overstap!

Op woensdag 18 december worden drie 125 jaar oude knotessen, grote blikvangers op de Floriade, overgebracht van de Floriade naar Den Helder. Een unieke verplantoperatie.

De gemeente Den Helder wil graag meer aandacht voor 'groen' en in het bijzonder de bomen. Met dit majestueuze drietal krijgt die wens een concrete invulling. De knotessen zijn een prachtig natuurmonument en maken met hun imposante vorm en leeftijd grote indruk. Den Helder heeft een prominente locatie voor de bomen gevonden aan de Texelstroomlaan, hoek Brakkeveldweg, de entree van haar binnenstad.

Sponsors

Voor deze bijzondere bomen moest een behoorlijk bedrag op tafel komen, 15.000 Euro per boom. Dit lijkt een groot bedrag. Maar hun eigenlijke waarde, berekend volgens de landelijke methode, ligt nog zeker tweeduizend Euro hoger. Den Helder doet met de bomen een investering voor de lange termijn, want de bomen zijn in uitstekende conditie en kunnen een leeftijd bereiken van tweehonderdvijftig jaar. De bomen komen naar Den Helder mede dankzij de bijdragen van de sponsors Woningstichting Den Helder, Ebben Boomkwekers, Grontmij N.V., N.V. Huisvuilcentrale Noord-Holland, de Nationale Bomenbank en VOF 't Oost en een nog onbekende sponsor.

Verplantoperatie

De verplantoperatie, uitgevoerd door de Nationale Bomenbank, vergt een zorgvuldige voorbereiding. De bomen wegen per stuk (inclusief kluit) veertienduizend kilo en hebben een stamomvang van 2.00 meter. De voorbereidende werkzaamheden starten al op 17 december. Vervolgens zullen de bomen op 18 december worden vervoerd naar Den Helder. De verwachting is dat de bomen rond 13.30 uur zullen arriveren op hun bestemming. Daar wacht hun een warm welkom door wethouder E.J. Vos-Brandjes.

Historie

De bomen stonden oorspronkelijk in de uiterwaarden van de Maas bij Cuyck. Helaas moesten ze daar het veld ruimen vanwege de winning van zand ten behoeve van de woningbouw. De gemeente Cuyck en de Milieufederatie hebben zich vervolgens ingezet om de bomen te redden. En met succes. De firma Ebben Boomkwekers zorgde voor een tijdelijke plek op de Floriade en nu vinden de bomen vaste bodem in Den Helder. De bezoekers van de Floriade lieten zich door de bomen inspireren tot poŽtische bijnamen zoals de drie gratiŽn (godinnen uit de Griekse mythologie). De bomen waren als drietal zo fotogeniek dat ze regelmatig te zien waren in televisieopnames van de Floriade. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl