Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 05 Februari 2003 Sanering 11 oude gasfabriekterreinen in Noord-Holland

Gedeputeerde Ada Wildekamp (PvdA) tekent woensdag 5 februari met het ministerie van VROM, energiebedrijf NUON en gemeentebestuurders een overeenkomst voor de sanering van de laatste 11 oude gasfabriekterreinen in Alkmaar, Bussum, Haarlem, Heemstede, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Na sanering zullen deze terreinen een woon- en/of werkbestemming krijgen. Dit is bijzonder omdat vrijkomende grote locaties in stedelijk gebied schaars zijn.

Als eerste in Nederland heeft de provincie Noord-Holland met het ministerie van VROM, NUON en betrokken gemeenten concrete afspraken gemaakt over financiering van de sanering van de laatste 11 sterk vervuilde gasfabriekterreinen. Hierbij is de financiering van de eerste 7 terreinen nu geregeld. De saneringkosten hiervan bedragen 16 miljoen euro. De totale kosten voor alle 11 terreinen worden geraamd op circa 50 miljoen euro.

De gasfabriekterreinen dateren uit de tijd dat veel gemeenten nog eigen stadsgas opwekten. Hierdoor is de bodem de vorige eeuw op veel plaatsen ernstig vervuild door o.a. cyanides, zware metalen, olie- en teerachtige stoffen (pak's) en benzeen.

De provincie en betrokken gemeenten gaan de sanering van 11 gasfabriekterreinen de komende jaren stapsgewijs uitvoeren. Buiten Purmerend start nog dit jaar de aanbesteding voor de sanering van 6 terreinen, respectievelijk in Alkmaar (Paardenmarkt), Haarlem (GEB-terrein en Delistraat), Heemstede (Van den Eijndekade) en Zaanstad (Wormerveer en Krommenie). Deze saneringen zijn naar verwachting uiterlijk 2005 afgerond.

De sanering van de overige 4 terreinen start vanaf 2005. Het betreft Alkmaar (Helderseweg), Bussum (Slochterenlaan), Hilversum (Kleine Drift) en Zaanstad (Zaandam). (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl