Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 31 Maart 2003 Provinciale Milieu-estafette ook in Kop van Noord-Holland succesvol

Woensdag 26 maart om 12.00 uur is ook in de Kop van Noord-Holland de provinciale milieu-estafette van start gegaan. Gedurende 24 uur is er onaangekondigd gecontroleerd op de naleving van de milieuwetten en -regelgeving. Bij de uitvoering van de milieu-estafette zijn de handhavers zoveel mogelijk gezamenlijk op pad gegaan. Er is gecontroleerd door de provincie Noord-Holland, hoogheemraadschap, gemeenten, rijksdiensten, politie, openbaar ministerie en natuurbeheerders. Het gaat daarbij om milieuhandhaving op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur en landschap, water en bedrijven.

In de negen gewestgemeenten zijn gedurende één etmaal door 56 handhavers 16 controleactiviteiten uitgevoerd. De controles vonden overdag en 's avonds plaats. Er zijn controles onder meer gedaan naar het indirect lozen van afvalwater, LPG tanken zonder toezicht, het transport van grond, het aanbieden van grofhuisvuil, het transport op de weg, loslopende honden en het naleven van regels in natuurgebieden.

Gelukkig is vastgesteld dat veel in orde is, maar niet alles. Bij 22% van de gecontroleerde transporten zijn overtredingen geconstateerd variërend van het rij- en rusttijden besluit tot overtredingen van de milieuwetten bij goederenvervoer. Er is 17 keer proces-verbaal opgemaakt.

Bij 21 LPG-tankstations is gecontroleerd of de pomp stond uitgeschakeld als er geen toezicht aanwezig is. In vijf gevallen bleek er geen toezicht, of is er grote twijfel, terwijl er wel gewoon LPG getankt kon worden.

Ook is gecontroleerd op afvalwater dat door bedrijven op het riool wordt geloosd. Komt er te veel vet in het riool, dan wordt de riolering aangetast en zal de gemeente veel sneller de riolering moeten vervangen. Er is bij 55 bedrijven gecontroleerd, zes bedrijven zullen een aanschrijving van de gemeente krijgen. Er zijn 41 monsters genomen van het afvalwater die naar het laboratorium gaan voor analyse.

Bij Staatsbosbeheer zijn in een natuurgebied veel dode vissen aangetroffen. Ook van dit water is een monster genomen om na te gaan wat er mis is. Bij een ander terrein zijn fuikstokken gevonden en verwijderd. Er waren nog geen fuiken gezet, maar hier zal geregeld op gecontroleerd gaan worden in dit natuurterrein.

Het aanbieden van huishoudelijk afval gebeurt ook niet altijd volgens de regels. In veel gevallen wordt het vuil, grofvuil zowel als de rolcontainers, te vroeg aan de weg gezet. Dit kan tot gevolg hebben dat het een rotzooitje op de openbare weg wordt. Het is een overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hier zijn meerdere waarschuwingen voor gegeven.

Dit is een greep uit de overtredingen in de Kop van Noord-Holland, een van de streken in het land waar de milieu-estafette is gehouden. In totaal deden negen provincies mee aan de milieu-estafette. Er zijn meer dan 1000 handhavers ingezet. Qua schaalgrootte en samenwerking tussen overheden is de milieu-estafette een unicum voor ons land. Ook in de Kop van Noord-Holland is de provinciale milieu-estafette een succes.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl