Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 02 Juli 2003 Nieuwe afsluitbomen voor strandslagen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat een groot aantal strandslagen (overgangen van duin naar strand) voorzien van een elektronische afsluitboom. Nu staan bij de meeste strandslagen nog handbedienbare houten afsluitbomen. Deze worden vaak wel geopend maar niet gesloten. Hierdoor kan iedereen, hoewel verboden, de strandslag op rijden. De gevolgen? Mensen parkeren hun auto in de berm en op de verharding waardoor vegetatie wordt stuk gereden. Soms wordt er zelf het strand of de duin op/ in gereden met schade aan de vegetatie tot gevolg. Daarnaast wordt de doorgang van hulpdiensten belemmerd.

Proef

Als proef heeft zowel in Den Helder als in Egmond aan Zee een aantal jaren een elektrische afsluitboom gestaan. Na de proef zijn alle kustgemeenten benaderd met de vraag of zij wilden deelnemen aan dit project. Uiteindelijk hebben de gemeenten Den Helder, Zijpe en Bergen ingestemd. De gemeente Castricum heeft een eigen afsluitboom geplaatst. Zij gebruiken echter hetzelfde kaartsysteem zodat dit inpasbaar is in het totale systeem. Voor deelname van de gemeente Beverwijk dient de gemeenteraad nog een besluit te nemen. De deelnemende gemeenten zullen voor de strandslagen waar zij ook afsluitbomen willen plaatsen de helft van de kosten voor hun rekening nemen.

Gefaseerde aanpak

In 2003 worden vier nieuwe afsluitbomen geplaatst. Op de strandslagen te Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Julianadorp en Duinoord. Daarnaast wordt de als proef geplaatste afsluitboom bij het voormalige districtskantoor van US te Den Helder verplaatst naar strandslag Groote Keeten.

Voor volgend voorjaar (2004) staan de volgende strandslagen op de nominatie om te worden voorzien van een elektronische afsluitboom:

Ontheffing nodig?

Als u met een motorvoertuig wilt rijden op de strandslagen is een ontheffing op grond van de RVV nodig. Met een ontheffing kunt u de afsluitboom openen met behulp van een kaart. Invaliden kunnen ook voor een aantal strandslagen een ontheffing aanvragen. Jaarlijks terugkerende ontheffingen zijn aan te vragen bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, district West. Korte ontheffingen, met name voor toeristen die op campings of bungalowparken verblijven, zijn sinds dit jaar op te halen bij Dijk te Kijk te Petten.

Meer informatie over de nieuwe afsluitbomen: Peter van der Heide, (072) 54 14 764/ p.vanderheide@hhnk.nl (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl