Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 06 Oktober 2003 Bagger in depot Kruitmolen door de zeef

ENKHUIZEN - De tijd van regen en wind is weer aangebroken. Omstandigheden waarin de jaarlijkse schouw van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zich niet zelden afspeelt. Ook het baggeren van sloten en vaarten is van groot belang. Het resultaat van dit baggeren is een goede doorstroming. Het water komt sneller bij de gemalen en ook de scheepvaart doet er haar voordeel mee. De bagger die met deze werkzaamheden omhoog gehaald wordt verdwijnt in de meeste gevallen in baggerdepots die her en der in Noord-Holland verspreid liggen.

Flinke berg baggerspecie

Ook in de omgeving van Enkhuizen zijn dit soort depots terug te vinden waarin enorme hoeveelheden bagger worden opgeslagen. Zo'n kleine tien depots herbergen gemiddeld 5000 m³ bagger. Wat je noemt een flinke berg!

"Sterrenzeef"

Een van deze depots is het depot Kruitmolen waarin loonbedrijf Koper in opdracht van District Noord-Oost van het hoogheemraadschap, bezig is per dag zo'n 400 à 600 m³ baggerspecie in de categorie 3 te verwerken tot baggerspecie in de categorie 1. Hiervoor heeft het bedrijf de beschikking over een ingenieuze baggerzeef genaamd de "Sterrenzeef".

Groot verschil

Met twee stevige hydraulische gravers worden happen bagger uit een baggerrug gegraven, die in de zeef verdwijnen. Na veel geschud en gerommel in het binnenste van de zeef spuit even later vanuit de zijkant fijne baggerspecie op een nieuwe hoop. Tegelijkertijd vallen aan de bovenkant van de loopband van de zeef grote brokken steen, plastic, hout en ijzer over de rand. Het verschil van samenstelling tussen beide hopen bagger is treffend.

Snel klaar

Het werk in depot Kruitmolen vordert gestaag en zal volgens Karel Koper niet veel tijd meer in beslag nemen. 'Op dit moment zijn wij bezig met de op één na laatste baggerrug dus het einde komt spoedig in zicht.' (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl