Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 10 Oktober 2003 Schouw hoogheemraadschap 20 oktober van start

PURMEREND - De schouwmeesters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier trekken vanaf 20 oktober het hele gebied in om te controleren of alle sloten gezuiverd zijn van waterplanten en op de juiste breedte en diepte zijn gebracht.

Onderhoud sloten belangrijk

Het onderhoud van de sloten is van groot belang voor een goede aan- en afvoer van het water uit de polders. Hierdoor kan bij neerslag of droogte het juiste waterpeil in de sloten worden gehandhaafd. Daarom controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier regelmatig de sloten, de zogenaamde schouw.

Andere schouwperiode

Door de fusie van de Noord-Hollandse waterschappen tot het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de verschillende schouwprocedures gelijk getrokken tot n meest optimale. Dit betekent dat voor een aantal gebieden in Noord-Holland de datum van de schouw een aantal weken is verlaat of vervroegd. Alle onderhoudsplichtigen in het gebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moeten nu dit jaar het onderhoud voor 20 oktober uitgevoerd hebben.

Onderhoudsplicht

Als sloten of gedeelten ervan niet door het hoogheemraadschap of anderen worden onderhouden zijn de eigenaren van de percelen verplicht het onderhoud van de sloten vr de schouwdatum uit te voeren. De eigenaren moeten de sloten onderhouden over de helft van de sloot die grenst aan het perceel. Dit alles is Keur en Leggers van de voormalige waterschappen. Wanneer het perceel aan een hoofdwaterloop ligt hoeft de eigenaar alleen de slootkant en in sommige gevallen de eerste meter in de sloot te onderhouden, de rest doet het hoogheemraadschap. Medewerkers van het hoogheemraadschap kunnen vertellen of een perceel aan hoofdwaterloop of aan een gewone waterloop ligt.

Voor het juiste onderhoud is nodig:

De procedure

Als de schouwmeesters constateren dat het onderhoud niet of niet goed is uitgevoerd, dan krijgt de eigenaar van het perceel een brief van het hoogheemraadschap. De eigenaar heeft dan twee weken de tijd om de sloot alsnog op orde te brengen. Na die twee weken is er een herschouw. Is het onderhoud dan nog niet gedaan, dan kan het hoogheemraadschap het op kosten van de eigenaar (laten) uitvoeren. Deze procedure geldt dus voor het hele gebied, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal inclusief Texel. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes varirend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
d site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl