Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 23 Oktober 2003 Succesvolle controles bij bloembollenbedrijven

PURMEREND - Op woensdag 15 en dinsdag 21 oktober 2003 zijn er 183 bloembollenbedrijven gecontroleerd in het kader van het provinciale milieuproject: Gewasbescherming 2003. Aan de controle namen over beide dagen 25 politieagenten van het korps Noord-Holland Noord, 6 medewerkers van de Algemene Inspectie Dienst, 27 medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en 2 medewerkers van de provincie deel. In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal zijn bijna 1250 bollenbedrijven gevestigd. Hiervan werden er 183 gecontroleerd, waarbij 20 processen verbaal werden opgemaakt en 77 waarschuwingen werden gegeven.

Drie aspecten

De controles werden uitgevoerd in de regio's Noordkop, West-Friesland en Noord-Kennemerland en was gericht op drie aspecten:

  1. het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het erf;
  2. het vervoer van pas ontsmette bollen naar het land en
  3. de opslag van compost.

Bij deze actie is ruimschoots aan de doelstellingen van het provinciale milieuproject voldaan.

Veel overtredingen

De laatste decennia heeft het milieu veel aandacht gehad. Dat ondanks alle reguliere controles er toch nog zoveel processen verbaal en waarschuwingen vielen, was buiten verwachting. Op de controledagen was het rustig en droog weer. Ondanks deze voor de bedrijven gunstige weersomstandigheden werden er dus veel overtredingen geconstateerd. Zo is er een (hier verboden) Belgisch bestrijdingsmiddel aangetroffen, werd er een spoelbassin met afwatering naar de sloot gevonden, waardoor het oppervlaktewater vervuild. Ook stond er op één bedrijf 400 liter bestrijdingsmiddel buiten de daarvoor bestemde kast, wat gevaarlijk kan zijn voor bijv. kinderen. Hier en daar troffen de medewerkers ook uitlekkende bollen naast afvoerputjes richting sloot aan, waardoor de giftige bestijdingsmiddelen in het buitenwater konden komen.

Bezoekrapporten

Vooraf aan de controles werden de handhavingsmedewerkers van de gemeenten geïnformeerd over welke bedrijven er binnen hun gemeenten werden bezocht. Via de servicepunten handhaving worden bezoekrapporten van alle controles aan de gemeenten gezonden.

Op deze wijze vond een brede samenwerking plaats met de bij de handhaving van de wettelijke eisen voor bloembollenbedrijven betrokken instanties. De onderlinge band tussen de betrokken diensten werd hiermee verder aangetrokken. Naast concrete resultaten heeft deze vorm van samenwerking bijgedragen aan kennisoverdracht. Hiermee heeft dit project zijn nut bewezen en is zeker voor herhaling vatbaar. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl