Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 27 Oktober 2003 Succesvol symposium Afvalwaterketen

HEERHUGOWAARD - Donderdag 23 oktober organiseerde Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een symposium over de Afvalwaterketen. Het symposium was bijzonder succesvol: van nagenoeg alle gemeenten waren bestuurders of medewerkers aanwezig. De ongeveer 180 aanwezigen toonden zich geÔnteresseerd en geanimeerd in het onderwerp "samenwerking in de Afvalwaterketen". De bijdragen van de sprekers van gemeente, provincie en de diverse onderdelen van het hoogheemraadschap kunt u via de de website van Hollands-Noorderkwartier downloaden.

Gezamenlijke planvorming

AWKB streeft daarbij naar beheer en onderhoud van de grote gemeentelijke rioolgemalen, naar gezamenlijke planvorming, afkoppelen van regenwater, gezamenlijke realisatie en samenwerking bij het saneren van ongezuiverde lozingen in het buitengebied.

Vergaande vorm van samenwerking

Rob Kleiwegt is sectordirecteur Openbare Werken bij de gemeente Heerhugowaard. De gemeente zit in een reorganisatieproces en bezint zich op het invullen van het beheer en onderhoud van rioolgemalen. Heerhugowaard heeft daarbij gekozen AWKB en de doelmatigheid.

Volledige koppeling

Willem van der Ploeg, directeur Watersystemen van het hoogheemraadschap, wees ook op het belang van afkoppelen van regenwater. Ook het Rijk streeft immers naar volledige afkoppeling in 2030. Dat betekent: nu beginnen. Van der Ploeg hecht veel belang aan de afvalwaterketen in het kader van de verdrogingsbestrijding; hij rekende uit dat een kwart van het instromende oppervlaktewater in het Noorderkwartier deze droge zomer bestond uit effluent van rioolwaterzuiveringen.

Subsidies

Eddy Steenbergen sprak namens de provincie Noord-Holland. De provincie stimuleert met behulp van subsidies, regisseert, stelt kaders in het kader van het Waterhuishoudingsplan en speelt op deze wijze een bescheiden rol in de afvalwaterketen. De provincie is van mening dat zoveel mogelijk gemeenten zich moeten aansluiten bij de samenwerking in de afvalwaterketen, die alleen dan vanzelfsprekend is als ook het waterleidingbedrijf meedoet.

Kleine dimensionering

WB21-concept, en maakt een einde aan het kostbare en milieuonvriendelijke transport van schoon water naar de rioolwaterzuivering. Schobben rekende voor dat de afvalwaterketen zonder aanvoer van regenwater 4 Š 5 keer zo klein gedimensioneerd kan worden.

Geen duidelijk beeld

Joke Geldorp-Pantekoek is niet alleen burgemeester van Texel, maar ook DB-lid van de Vereniging van Noord-Hollandse gemeenten. Zij ijverde voor een "Waterstaats-beleid", waarin de burger en de gemeente centraal staan. Mevrouw Geldorp-Pantekoek zag veel bestuurlijke haken en ogen in het huidige beleid: het hoogheemraadschap heeft geen duidelijk beleid en de opvattingen van de gemeenten en verschillende provincies zijn niet eenduidig. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl