Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 November 2003 Verwijder nu uw asbest - WLTO Actie Bouwasbest

De Actie Bouwasbest is gestart door de Stichting Asbestverwijdering met medewerking van vele gemeenten in Noord-Holland en Zuid-Holland. De actie, waarin asbestdaken op agrarische bedrijfsgebouwen vervangen worden door asbestvrij materiaal, is ook toegankelijk voor particulieren en bedrijven die in het bezit zijn van soortgelijke daken.

Samenwerking

In 1998 hebben de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) en veel gemeenten besloten samen het asbestprobleem in de agrarische sector aan te pakken. Uit landelijk onderzoek bleek, dat van het nog aanwezige asbest het overgrote deel zich op agrarische bedrijfsgebouwen bevindt.

Actie Bouwasbest

De WLTO heeft de Actie Bouwasbest gestart waarmee door een gezamelijke aanpak het asbest relatief voordelig en verantwoord wordt verwijderd. De WLTO heeft uitgezocht welke richtlijnen er gelden, welke vergunningen nodig zijn en welke gecertificeerde bedrijven het werk kunnen uitvoeren. Deze standaard werkwijze biedt de deelnemende bedrijven twee belangrijke voordelen: Zij nemen u werk uit handen en de aanpak levert u een aanzienlijke kostenbesparing op.

Particulieren

De actie richt zich ook op particulieren met daken groter dan 35 m2 asbest dakplaten, zoals eigenaren van voormalige boerderijen waarbij nog met asbest afgedekte schuren aanwezig zijn. Dat betekent dat ook niet-agrariërs kunnen profiteren van de gelegenheid om tegen een scherpe prijs op betrouwbare manier van hun asbestdaken af te komen en te vervangen door een asbestvrij dak.

Alleen asbestcement golfplaten

De actie beperkt zich tot dakbedekking en beschot van asbestcement. Het verwijderen van asbest in gebouwen vraagt een heel andere aanpak en is gebonden aan andere regelgeving. Als er inpandig asbest is wordt wel aanbevolen om dit gelijktijdig mee te laten nemen. Dit om te voorkomen dat er bij sloop in de toekomst opnieuw asbest geïnventariseerd en verwijderd moet worden.

Kosten

In de actie worden twee tarieven gehanteerd: één voor leden van de WLTO en één voor niet-leden. Een inventarisatie van het asbest is bij de prijs inbegrepen als daarna ook daadwerkelijk de opdracht tot verwijdering wordt gegeven. Anders wordt de inventarisatiekosten in rekening gebracht. Men ontvangt hiervoor het, door een deskundig bureau opgestelde, inventarisatierapport.

Waarom nu meedoen

Het verwijderen van asbest is een kostbare zaak. Op basis van de huidige regelgeving is de verwachting dat de kosten in de toekomst alleen nog maar zullen toenemen. Asbest op uw bedrijf is dat niet alleen een risico voor uw gezondheid maar ook een financieel risico. Het is mogelijk dat het in de toekomst verplicht wordt om het asbest tegen nog hogere kosten te verwijderen. Ook nu al drukt de aanwezigheid van asbest de waarde van uw eigendom bij eventuele verkoop.

Informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de actiebrochure die in het gemeentehuis van Wieringermeer beschikbaar is en op www.wlto.nl. Wanneer de brochure niet al uw vragen beantwoordt, kunt u terecht bij het WLTO-Informatiecentrum: 023-5162360. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl