Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 21 November 2003 Noord-Hollandse gemeenten en 2 Amsterdamse stadsdelen tekenen op 24 november klimaatovereenkomst

Op maandag 24 november 2003 tekent gedeputeerde Albert Moens van de provincie Noord-Holland een klimaatafspraak met de gemeenten Andijk, Haarlem, Hoorn, Medemblik, Noorder-Koggenland, Wervershoof, Wieringen, Zandvoort, Zijpe en de Amsterdamse stadsleden Amsterdam-Noord en Zeeburg. Deze gemeenten en stadsdelen dienen ook hun plan van aanpak Klimaatbeleid in bij het ministerie van VROM.

Daarmee heeft vanaf 24 november de provincie met 25 gemeenten of stadsdelen een klimaatafspraak getekend. De provincie Noord-Holland is hiermee koploper in Nederland.

De Noord-Hollandse gemeenten hebben de afgelopen tijd intensief gewerkt aan een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in de eigen gemeente te verminderen. Daarmee werken zij aan de provinciale doelstelling om eind 2005 1.13 Mton CO2 te reduceren (dat is vergelijkbaar met 170.000 huishoudens). Ook dragen zij bij aan de landelijke doelstelling om 6% energiebesparing (in 2010) en 10% duurzame energie (in 2020) te halen.

Actie

De bijeenkomst in de Zandhorst in Heerhugowaard (van 17.30-20.00 uur) draagt als motto: Denk globaal, teken lokaal Ė gemeenten starten klimaatacties. De reŽle dreiging van een warmer klimaat en als gevolg daarvan een stijgende zeespiegel is in Noord-Holland voelbaar. Kortom: de thermometer staat veel te hoog. De bijeenkomst wordt op ludieke wijze opgeluisterd door een levensechte thermometer die ter plekke de gemeentelijke maatregelen vertaalt in een daling van de temperatuur. Tevens zal Koos Verbeek van het KNMI een presentatie verzorgen over de recente bevindingen rond klimaatverandering. Daarbij richt hij zich op de specifieke Noord-Hollandse situatie.

Tijdens de bijeenkomst staan er twee momenten centraal:

BANS-klimaatconvenant

De subsidie van het Rijk (VROM) ontvangen de gemeenten in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). Dit convenant is vorig jaar afgesloten tussen Rijk, provincies (IPO) en gemeenten (VNG). Gemeenten hebben de beste positie om klimaatbeleid om te zetten in concrete maatregelen. Daarbij kunnen zij kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om de CO2-uitstoot te reduceren. Te denken valt aan energiebesparing in woningen en kantoren, inzet van duurzame energie en maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening of verkeer en vervoer. Naast de subsidie worden gemeenten door Novem ondersteund met kennis en ervaring op het gebied van klimaatprojecten. Op dit moment zijn al ongeveer 200 gemeenten in Nederland gestart met de voorbereidingen van klimaatbeleid. De Noord-Hollandse gemeenten komen met de acties van deze gemeenten in de voorhoede.

Provinciaal klimaatbeleid in Noord-Holland

Ook de provincie Noord-Holland ondersteunt haar gemeenten met subsidies. Deze zijn bestemd voor duurzame energiemaatregelen. Daarnaast heeft zij het CO2-Servicepunt opgericht; de accountmanagers van het Servicepunt begeleiden gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Tot nu toe heeft de provincie al met 14 gemeenten een klimaatafspraak ondertekend. Zij streeft er naar om voor eind 2005 met 80% van de Noord-Hollandse gemeenten een overeenkomst te hebben gesloten.

Samenwerking NOVEM en CO2-Servicepunt

De klimaatadviseurs van NOVEM en de accountmanagers van het CO2-Servicepunt werken nauw samen met elkaar. Beiden ondersteunen en begeleiden gezamenlijk de Noord-Hollandse gemeenten. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl