Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 22 December 2003 EcoMare pakt vervuilingsproblematiek bij de bron aan

Bij de vogelopvang van EcoMare, centrum voor wadden en Noordzee op Texel, worden regelmatig vogels binnen gebracht. Het grootste aantal betreft zeevogels die met olie in aanraking zijn gekomen. Het gaat hierbij niet alleen om illegaal geloosde stookolie of afgewerkte olie van schepen of booreilanden. Er komen soms ook vogels binnen die besmeurd zijn met een lijmachtige substantie. Dit is het product dat ontstaat als tankers die plantaardige olie hebben vervoerd, hun ruim op zee schoonmaken met agressieve oplosmiddelen en de 'opgeloste olie' (legaal) lozen.

Behalve olieslachtoffers worden in de vogelopvang van EcoMare regelmatig verkeersslachtoffers en ondervoede en gewonde vogels verzorgd. Ook vormt zwerfvuil een groot probleem voor zeevogels. Dit is niet alleen afkomstig van de scheepvaart, maar ook uit de grote rivieren. Op 18 november jl. kwam een heel bijzondere melding binnen bij EcoMare. Bij Paal 16 op het Texelse strand lagen drie jan van genten verstrikt in zwerfvuil. Twee van hen waren al dood, de derde zit op het moment in de opvang en herstelt voorspoedig. De vogels zaten vast aan een smal kousvormig stuk net van nog geen twee meter lang. Mogelijk is één van de dieren verstrikt geraakt, waren de andere twee nieuwsgierig en raakten zo ook zij vast aan hetzelfde stuk net.

Via voorlichting aan de ongeveer 300.000 mensen die EcoMare jaarlijks bezoeken, brengt EcoMare de problemen van zeevogels onder de aandacht van het publiek. Maar EcoMare probeert het probleem ook bij de bron aan te pakken. Sinds 1999 geeft EcoMare in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een driedaagse cursus Mariene Milieukunde aan alle HBO-zeevaartscholen. Hierin leren de toekomstige zeelieden wat de milieueffecten zijn van de scheepvaart. Bovendien wordt geprobeerd hun waardering voor de natuur te versterken.

In het najaar van 2003 is een vergelijkbare, iets meer op de praktijk gerichte cursus van start gegaan voor de MBO-zeevaartscholen. Vooralsnog is deze cursus een keer als test gegeven aan de zeevaartschool uit Rotterdam. De cursus werd door cursisten en docenten zeer gewaardeerd. De studenten hebben bijvoorbeeld in de vogelopvang met eigen ogen kunnen zien wat olievervuiling met zeevogels doet. Een dergelijke praktijkervaring maakt diepe indruk. De cursus is uniek omdat kennis op milieugebied met praktijk gecombineerd wordt. Dit ontbreekt helaas in de opleiding van zeevaartscholen. Momenteel wordt geprobeerd financiering te vinden voor deze cursus, zodat volgend jaar meer leerlingen van MBO-zeevaartscholen op Texel aan den lijve kunnen ondervinden welke invloeden hun keuzes hebben op de natuur en het milieu van de zee.

Komend voorjaar wordt begonnen met een cursus voor visserijscholen. Het Productschap Vis heeft zich bereid verklaard voor de financiering hiervan te zorgen. Tijdens de docentendagen die aan de ontwikkeling van de cursus vooraf zijn gegaan, waren de docenten van de visserijscholen en het productschap bijzonder enthousiast over de opzet. De bedoeling is dat aankomende vissers zoveel kennis en ervaring wordt aangereikt dat ze uit zichzelf, en niet doordat het van buitenaf wordt opgelegd, hun gedrag niet strijdig laten zijn met een gezonde zee.

Idealiter hebben in de toekomst alle mensen die professioneel met de zee bezig zijn tijdens hun opleiding een cursus gevolgd waarin zij leren na te denken over de gevolgen van hun handelingen voor natuur en milieu.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl