Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 09 April 2004 Nu 30 gemeenten (oa Anna Paulowna) met Klimaatovereenkomst in Noord-Holland

De gemeenten Anna Paulowna, Castricum, Huizen en Waterland en het stadsdeel Amsterdam Westerpark hebben donderdag 8 april 2004 klimaatafspraken met gedeputeerde Albert Moens van de provincie Noord-Holland getekend. Hiermee zijn nu er nu 30 gemeenten en Amsterdamse stadsdelen met een klimaatovereenkomst in Noord-Holland. Al deze instanties en de provincie zetten zich actief in om de CO2-uitstoot te verminderen.

De tijd dringt! Door toenemende CO2-uitstoot warmt de aarde op. De reŽle dreiging van een warmer klimaat en als gevolg daarvan een stijgende zeespiegel is in Noord-Holland voelbaar. Kortom: de thermometer staat veel te hoog. Daarom is actie nodig! In navolging van 25 Noord-Hollandse gemeenten en stadsdelen hebben weer vier Noord-Hollandse gemeenten en een Amsterdams stadsdeel een plan van aanpak opgesteld om de CO2-uitstoot in de eigen gemeente te verminderen. De provincie Noord-Holland is hiermee koploper in Nederland. Deze gemeenten werken aan de provinciale doelstelling om eind 2005 1,13 megaton CO2 te reduceren (dat is vergelijkbaar met 170.000 huishoudens). Ook dragen zij bij aan de landelijke doelstelling om 6% energiebesparing (in 2010) en 10% duurzame energie (in 2020) te halen.

Actie

Dat de tijd een belangrijke factor is wordt tijdens de bijeenkomst op ludieke wijze duidelijk gemaakt. Wanneer gemeenten en stadsdelen een project uit hun klimaatplan presenteren, zal na twee minuten een bel klinken om hen er aan ter herinneren dat er geen tijd te verliezen valt. Een levensgrote thermometer vertaalt vervolgens de gemeentelijke projecten in een daling van de temperatuur. De gemeenten overhandigen daarna hun plan van aanpak klimaatbeleid aan Frans Vlieg van het ministerie van VROM en ondertekenen een klimaatafspraak met gedeputeerde Albert Moens van de provincie Noord-Holland.

Klimaatbeurs 2004

Omdat gemeenten bij de uitvoering van hun klimaatbeleid niet zonder samenwerking met marktpartijen kunnen, is de klimaatbeurs Noord-Holland 2004 georganiseerd. Meer dan 40 aanbieders van diverse marktpartijen presenteren hun aanbod rond duurzame energie en energiebesparing via stands en tijdens workshops. Bestuurders en ambtenaren van Noord-Hollandse gemeenten en Amsterdamse stadsdelen kunnen zich oriŽnteren op het marktaanbod rond klimaatprojecten. Daarbij zullen zij fictief het subsidiebedrag voor klimaatbeleid besteden; gedurende de dag wordt het 'beursresultaat' teruggekoppeld; ofwel in welke diensten en producten wordt er gehandeld.

BANS-klimaatconvenant

Voor de uitvoering van het plan van aanpak Klimaatbeleid ontvangen gemeenten en stadsdelen subsidie van het Rijk (VROM) in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). De subsidie (met een vastgesteld maximumbedrag per gemeente) dekt de helft van de personele kosten en kosten voor communicatie; de andere helft betalen gemeenten zelf. Het BANS-convenant is vorig jaar afgesloten tussen Rijk, provincies (IPO) en gemeenten (VNG).

Gemeenten hebben de beste positie om klimaatbeleid om te zetten in concrete maatregelen. Daarbij kunnen zij kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om de CO2-uitstoot te reduceren. Te denken valt aan energiebesparing in woningen en kantoren, inzet van duurzame energie en maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening of verkeer en vervoer. Naast de subsidie worden gemeenten door Novem ondersteund met kennis en ervaring op het gebied van klimaatprojecten. Op dit moment zijn al ongeveer 200 gemeenten in Nederland gestart met de voorbereidingen van klimaatbeleid. De Noord-Hollandse gemeenten lopen met hun acties in de voorhoede van Nederlandse gemeenten.

Provinciaal klimaatbeleid in Noord-Holland

Door ondertekening van de klimaatafspraak met gedeputeerde Moens van de provincie Noord-Holland verplicht de gemeente zich tot uitvoering van het door haar opgestelde klimaatbeleid. Daardoor krijgt de gemeente toegang tot de provinciale subsidies voor duurzame energie zoals warmtepompen, zonnecellen, biomassa-installaties of een CO2-arm gemeentegebouw. Daarnaast blijft het CO2-Servicepunt de gemeenten ondersteunen bij de uitvoering van het klimaatbeleid. Tot nu toe heeft de provincie al met 25 gemeenten en stadsdelen een klimaatafspraak ondertekend (op 8 april komt dat aantal op 30). Zij streeft er naar om voor eind 2005 met 80% van de Noord-Hollandse gemeenten en Amsterdamse stadsdelen een overeenkomst te hebben gesloten.

Samenwerking NOVEM, ARC en CO2-Servicepunt

NOVEM, Energiebureau ARC van de gemeente Amsterdam en het CO2-Servicepunt werken nauw samen met elkaar. Energiebureau ARC ondersteunt in samenwerking met NOVEM de Amsterdamse stadsdelen bij het opstellen van klimaatbeleid. Het CO2-Servicepunt van de provincie Noord-Holland ondersteunt in samenwerking met NOVEM de andere gemeenten in de provincie Noord-Holland.

Meer informatie: www.co2-servicepunt.nl (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl