Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 08 Juli 2004 Gewone zeehond geboren in EcoMare en ook een huiler in de opvang

Op woensdagochtend 7 juli is het eerste jong van de gewone zeehond geboren in EcoMare. De moeder, Pinnie, is een zeehond van 38 jaar oud. Ze was in de paartijd gescheiden gehouden van de mannetjes, omdat de dierverzorgers vonden dat zo’n oud dier geen jong meer hoeft te krijgen. Blijkbaar was ze toen echter al gedekt. Wellicht gebeurde dit eerder dan normaal, omdat Pinnie het voorgaande jaar geen jong had gekregen.

In de loop van de komende weken worden waarschijnlijk nog zes gewone zeehonden in EcoMare geboren. Op de webcam van EcoMare, te bereiken via www.ecomare.nl, kunnen ze bekeken worden.

Vorig jaar werd de eerste zeehond in EcoMare op 4 juli geboren. Bij de geboorte wegen de jongen meestal 10 à 12 kilogram. Ze worden ongeveer vier weken gezoogd. Na deze vier weken wegen ze al 30 tot 40 kilogram, ze moeten dan zelf leren vis te eten. Als alles goed gaat, worden de in EcoMare geboren jongen in oktober uitgezet in de Waddenzee. Ook in de Waddenzee zijn de geboorten al in volle gang.

De eerste huiler

De eerste melding van een aangespoelde huiler kwam dan ook vrijdagavond 2 juli binnen bij EcoMare. De mannelijke gewone zeehond is gevonden op het strand bij Den Helder (Huisduinen). De huiler is Michel genoemd, naar vinder Michel Voormanns, en is onderzocht door de dierenarts. Het dier was ongeveer vier dagen oud, gezond en weegt 11 kilogram, wat een normaal geboortegewicht is voor een gewone zeehond. Michel wordt door de dierverzorgers vijf keer per dag gevoerd met multimelk, een vervanger van zeehondenmelk. Na vier weken krijgt hij, net als in de natuur, zijn eerste vis. Nadat het dier na ongeveer drie maanden 30 tot 40 kilogram weegt, wordt hij uitgezet in de Waddenzee.

De jongen van de gewone zeehond worden aan het begin van de zomer geboren. Als een zeehond in de eerste week van zijn leven zijn moeder uit het oog verliest, wordt hij ‘huiler’ genoemd, naar het klagelijke geluid dat hij dan soms voortbrengt, omdat hij honger heeft. Huilers en zieke zeehonden die in Noord-Holland aanspoelen worden overgebracht naar EcoMare, waar ze in de opvang aan kunnen sterken.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl