Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 Januari 2005 Unieke meetapparatuur ECN naar VS

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een uniek meetsysteem voor luchtverontreiniging ontwikkeld. Wereldwijd is veel belangstelling voor deze apparatuur. Inmiddels zijn drie prototypen verkocht aan de Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse ministerie van milieu dat verantwoordelijk is voor de implementatie en handhaving van regelgeving op het gebied van milieuzaken.

Het meetsysteem is in staat om zowel schadelijke gassen als stofdeeltjes te signaleren. Verzurende gassen, zoals ammoniak, salpeterzuur, zwaveldioxide en zoutzuur, kunnen in lage concentraties worden gemeten.

Het systeem meet daarnaast aerosolconcentraties. Deze stofdeeltjes, zoals sulfaat, nitraat, ammonium en natrium, vormen, zo heeft recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs uitgewezen, in toenemende mate een bedreiging van de volksgezondheid. Alleen al in Nederland zouden aerosolen debet zijn aan enkele duizenden sterfgevallen per jaar.

Het nieuwe meetsysteem presenteert de resultaten van de metingen online. Dit betekent onder andere, dat snel op ontwikkelingen kan worden ingespeeld en dat zeer nauwgezet onderzoek kan plaatshebben. Het is tevens uitermate geschikt voor toepassingen in meetnetten. De prototypes, die begin volgend jaar in de Verenigde Staten worden geplaatst, vormen ook onderdeel van een meetmet. De EPA wil op den duur in totaal dertig systemen plaatsen in de VS.

In samenwerking met het bedrijf Applikon in Schiedam wordt de apparatuur nu mondiaal in de markt geÔntroduceerd. Applikon is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van online analyzesystemen en is wereldwijd actief. ECN ontwikkelt ondertussen nieuwe modules voor dit systeem, waarbij ook roet en zware metalen kunnen worden gemeten.

ECN is gespecialiseerd in energie-innovatie. Het instituut ontwikkelt hoogwaardige kennis en technologie voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding. ECN is gevestigd in Petten (Nederland). Er zijn circa 600 mensen werkzaam. (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl