Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 31 Januari 2005 Hollands Noorderkwartier vergroot afvoercapaciteit bij Den Helder

DEN HELDER - Een aanvankelijk plan voor de bouw van een gemaal in de Kop van Noord-Holland met een investering van 25 miljoen euro ging op de schop om plaats te maken voor een tijdelijke voorziening in een bestaand spuicomplex met vier waterventilatoren voor 2,5 miljoen euro. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kan hierdoor als opdrachtgever de ontwikkelingen in de regio afwachten.

Na de wateroverlast in 1994 zijn bij het HHNK plannen ontwikkeld om de spuicapaciteit te verhogen met als doel om de afvoer van water uit de Amstermeerboezem te kunnen garanderen. Ook een verhoogd aanbod van water door een toename van regenval in combinatie met een stijgende zeespiegel noodzaakte het HHNK tot het nemen van maatregelen.

Diverse mogelijkheden

Een eerste plan betrof de ontwikkeling en bouw van een nieuw gemaal. De investering hiervoor was geraamd op 25 miljoen euro. Met betrekking tot de locatie van het nieuwe gemaal ging het om een aantal mogelijkheden. Het voor hand om de afvoer van water op de kop van het Amstelmeer te plaatsen. Een tweede mogelijkheid was een gemaal te plaatsen bij de bestaande spuisluis Oostoever vlak bij het marinecomplex in Den Helder. Uit een locatiestudie bleek dat een uitbreiding van de capaciteit bij Den Helder het gunstigst was. Maar omdat de haven van Den Helder mogelijk op termijn ook wordt vergroot en er onzekerheid bestaat omtrent de aanleg van het Wieringerrandmeer, zocht het bestuur naar een alternatief voor een nieuw gemaal om de periode van gebiedsontwikkeling af te wachten. Het alternatief werd gevonden in de toepassing van vier waterventilatoren. Een investering van € 2,5 miljoen in plaats van de beoogde € 25 miljoen. Met een standtijd van 15 jaar.

Vier spuikanalen

Het bestaande spuicomplex heeft vier spuikanalen. De ventilatoren komen per stel in twee kanalen. HHNK heeft bovendien voor de twee aangepaste kanalen de spuischuiven hydraulisch uitgevoerd. De nieuwe hydraulische schuiven zijn ook te bedienen bij een ongelijke waterhoogte. Anders dan bij een gemaal waarbij water eerst verticaal wordt verplaatst, persen de waterventilatoren het overtollige water horizontaal door de spuikanalen. De vier pompen zijn in staat 28 kubieke meter water te verwerken per seconde.

Binnen jaar na besluitvorming gereed

Voor de plaatsing heeft een grondige betonrenovatie plaatsgevonden. In de tweede week van februari zijn de waterventilatoren gereed voor handbediening. Het derde spuikanaal blijft mechanisch te bedienen en het vierde kanaal krijgt een functie als vissluis. Het complete werk is gereed voor de bouwvak. Het werk is daarmee binnen een jaar na de goedkeuring van het bestuur van het HHNK opgeleverd. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl