Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 Juli 2005 Voorstuwers Oostoever in gebruik

Recent heeft bestuurslid Cees Mantel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de opening verricht van de voorstuwers Oostoever in Den Helder. De officiŽle plichtplegingen werden gehouden onder blakende weersomstandigheden.

Het gebied in Noord-Holland ten noordoosten van de Wieringermeer is voor afwatering aangewezen op de Amstelmeerboezem. Deze boezem wordt niet bemalen, maar wordt onder vrij verval op peil gehouden. In Den Helder ligt daarvoor de uit 1924 daterende spuisluis Oostoever. Bij eb stroomde zeventig jaar lang het overtollig water zonder problemen uit het Balgzandkanaal naar de Waddenzee.

Problemen

In 1994 ging het echter mis. Hevige regenval zorgde ervoor dat delen van de Anna Paulownapolder onder water kwamen te staan. Klimaatverandering en de stijgende zeewaterspiegel zullen in de toekomst steeds vaker voor dergelijke problemen gaan zorgen.

Gemaal

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier was dan ook van plan om een gemaal te bouwen bij spuisluis Oostoever. Er zijn echter teveel onzekerheden. De gemeente Den Helder wil een extra ingang voor het zeeverkeer realiseren. Het nieuw te bouwen gemaal zou dan letterlijk in de weg liggen. Ook zijn er plannen om een randmeer aan te leggen tussen Wieringen en de Wieringermeer en dat te gebruiken om overtollig water te bergen. De bergingscapaciteit van het randmeer is echter nog niet bekend. Dat gegeven is nodig om de capaciteit te kunnen berekenen van de pompen van het nieuwe gemaal.

Oplossing

Medewerkers van het hoogheemraadschap kwamen met een slimme oplossing. Zij hadden het idee om een viertal 'voorstuwers' te plaatsen in twee van de vier bestaande spuikokers van de spuisluis Oostoever. Binnen een jaar na goedkeuring van het bestuur van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, werd op 7 juli jl. opgeleverd. Nog voor het volgende natte seizoen is alles klaar en ingeregeld. Voor 2,5 miljoen euro is een prima tussenoplossing gerealiseerd, waardoor de bouw van een gemaal voor een periode van 10 tot 15 jaar uitgesteld kan worden. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl