Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 25 Juli 2005 Nieuwe bezoekerscentra voor natuur- en milieueducatie in de Kop

De natuur in de Kop van Noord-Holland is veel gevarieerder en aantrekkelijker dan dat menigeen denkt. Het is niet zomaar een vlak en uitgestrekt polderlandschap omringd door dijken en duinen. Er valt veel te ontdekken, te leren en te ervaren. Verschillende natuur- en milieuorganisaties in en rondom Schagen en Den Helder willen dat graag wereldkundig maken. Bij Kop & munt zijn verzoeken binnengekomen om het oprichten van twee bezoekerscentra financieel te ondersteunen. De gemeenten Schagen en Den Helder doen mee met respectievelijk € 500.000 en € 300.000.

Het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & munt richt zich op zes speerpunten waarvan de kwaliteitsverbetering van het recreatief toeristisch product Kop van Noord-Holland er een is. Beide op te richten bezoekerscentra voldoen aan de subsidie-voorwaarden en kunnen dus rekenen op € 50.000 uit het Kop & munt fonds.

De Nieuwe Nes in Schagen

Bezoekerscentrum De Nieuwe Nes is een initiatief van vier organisaties in Schagen: de stichting Kinderboerderij Schagen, de Historische Vereniging Schagen en omstreken, de Groenling en de stichting Archeologische Werkgroep. De Kinderboerderij zal onderdak gaan bieden aan het bezoekerscentrum dat een attractieve en inspirerende leer-, ontspannings- en ontmoetingsplaats gaat worden. In het centrum worden lezingen en cursussen gegeven over de natuur, cultuur en geschiedenis van Schagen en haar omgeving. Er zullen ook wisselende tentoonstellingen georganiseerd worden. Museum Vreeburg en de Westfriese Markt geven ook hun medewerking aan het oprichten van het bezoekerscentrum. Archeologische excursies, historische wandelingen en het volgen van de natuurroutes die vanuit De Nieuwe Nes vertrekken, geven de bezoeker de mogelijkheid om de Schagense Westfriese natuur en cultuur op te snuiven, te voelen, zien en horen. Dit kan ook al rondom het gebouw want er zijn plannen voor een waterrijke kruiden- en schaduwtuin die vlinders en vogels zal aantrekken. Deze tuin en de overige groenvoorzieningen zullen onderhouden worden door vrijwilligers en zes personen van ’s Heeren Loo Noorderhaven.

De Kinderboerderij trekt op het moment 6.000 bezoekers per jaar. Verwacht wordt dat dit aantal zal verdriedubbelen als het centrum geopend is.

Duinen Noordkop in Den Helder

Terwijl De Nieuwe Nes voornamelijk het cultuurhistorische aspect van het gebied belicht, richt het bezoekerscentrum Duinen Noordkop in Den Helder zich met name op het actief

recreëren in de natuur zoals kanoën, wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Wat een van de initiatiefnemers, De Groene Poolster, al jarenlang voor schoolgroepen organiseert, gaat nu ook gebeuren voor de bezoekende recreant en toerist. Het plan voor de ontwikkeling van Duinen Noordkop is door de gemeente Den Helder opgesteld. De Groene Poolster werkt samen met het Wereld Natuurfonds, Landschap Noord-Holland en Esdegé Reigersdaal, een organisatie in de geestelijke gezondsheidszorg, om het plan te realiseren.

Het huidige natuur-, milieu en educatiecentrum van de Groene Poolster en het regioteam Noord-Holland Noord van het Wereld Natuurfonds verhuizen naar het nieuwe bezoekerscentrum Duinen Noordkop in Mariëndal dat naast het natuurspeelbos, de uitkijktoren en de startplaats van verschillende routes gesitueerd zal worden. Er komt ook een horecavoorziening. De gemeente Den Helder waarborgt voor tien jaar de exploitatie door jaarlijks bij te dragen aan de kosten.

De twee bezoekerscentra zullen nauwe banden aangaan met vergelijkbare centra in Noord-Holland Noord zoals MAK Blokweer bij Hoorn en de Witte Schuur in Enkhuizen.

De zes speerpunten van Kop & munt

Om de regionale economie te ondersteunen en te ontwikkelen heeft het subsidieprogramma Kop & munt in de afgelopen vier jaar al miljoenen Europese euro’s en provinciale gelden de regio binnengebracht. Projecten die binnen een of meerdere beleidsvelden van Kop & munt passen, kunnen veelal op een bijdrage rekenen. Als speerpunten zijn genoemd:

Het projectbureau heeft deze slagkracht omdat het nauw samenwerkt met de provincie, de negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland zowel afzonderlijk als in Gewestverband en andere organisaties die zich bezighouden met economische ontwikkelingen in dit gebied. De instelling ‘met zijn allen de schouders eronder’ houdt de Kop boven water!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
drs. Vera van Vuuren, programma-manager Kop & munt
Tel. 0223 66 13 73 www.kopenmunt.nl
De Nieuwe Nes: Freek Bobeldijk, tel.. 0224-21 44 62

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl