Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 05 Oktober 2005 Kolksluis start aanleg duurzame warmtewinning uit asfalt en bodem

Op woensdag 28 september 2005 geeft de heer A. Moens, gedeputeerde provincie Noord-Holland, het officiele startsein voor de aanleg van een innovatief energiesysteem op het bedrijventerrein Kolksluis in 't Zand, gemeente Zijpe. Warmte uit bodem en asfalt worden benut voor de warmtelevering aan vijf ondernemers. Kolksluis is hiermee het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland met een dergelijk duurzaam warmtesysteem.

Het project is innovatief want het betreft een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel warmte uit asfalt als uit een bron, het eerste in Nederland. Het is bovendien bijzonder omdat het duurzame warmtesysteem wordt aangelegd bij bestaande bedrijfsgebouwen, die al voorzien zijn van een CV-ketel. De bedrijven op Kolksluis hebben na aanleg van het duurzame warmtesysteem de CV-ketel nauwelijks meer nodig. Daardoor verwachten zij 50 ton CO2-uitstoot op jaarbasis te besparen (vergelijkbaar met het gasverbruik voor de warmtelevering aan 21 huishoudens).

Gesloten circuit

De warmte wordt uit een watervoerende laag in de bodem gehaald met behulp van een warmtepomp. Deze warmte wordt 's winters voor verwarming van de bedrijfsgebouwen gebruikt. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer in de bodem teruggebracht. Om ervoor te zorgen dat de watervoerende laag niet te veel uitput raakt, is de installatie gekoppeld aan een asfaltcollector. Deze collector verzamelt 's zomers warmte uit het asfalt en geeft dit weer af aan het afgekoelde water in de bodem. Hiermee ontstaat een gesloten circuit van duurzaam opgewekte warmte, waarbij geen CO2 vrijkomt.

Stichting Duurzame Warmte Kolksluis

Voor de levering van de warmte hebben de vijf ondernemers (Houtbouw 't Zand, VoortTrans, Ed Janssen Landbouwmechanisatie, Schouten Elektrotechniek, Oostwouder Tank & Silobouw) de Stichting Duurzame Warmte Kolksluis (DWK) opgericht. DWK heeft een 10-jarig contract afgesloten met de Kodi Energiebesparende Technieken uit Heerhugowaard voor de levering van de duurzame warmte. De kosten van de geleverde warmte zullen niet hoger liggen dan de warmte die is opgewerkt uit conventionele bronnen. Kodi Energie Besparende Technieken garandeert gelijkblijvende of lagere verwarmingskosten.

Initiatiefnemers

De gemeente Zijpe heeft het initiatief voor de aanleg van dit duurzame energiesysteem genomen. Daarna is de uitvoering opgepakt door Kodi Energiebesparende Technieken te Heerhugowaard in samenwerking met Viessmann warmtepompen en Ooms Avenhorn voor de asfaltcollector. Het project is financieel ondersteund door de gemeente Zijpe, de provincie Noord-Holland, LEADER+ (Europees programma), Kop & munt en Kodi Energiebesparende Technieken.

Uitnodiging pers

De officiele opening zal plaatsvinden op 28 september 2005 vanaf 11.00 uur op bedrijventerrein Kolksluis, 't Zand.

Meer informatie

Kodi Energiebesparende Technieken
Dhr. A. van Diepen
Postbus 430, 1700 AK Heerhugowaard
072 - 571 54 62
a.vdiepen@kodi.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl