Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 05 Oktober 2005 Potveer BV winnaar Innovatieprijs Kansenkanon

Potgrond in de magnetron

Tijdens het openingsevenement (13 September 2005) van Het Kansenkanon, is de 'Gouden Kans 2005', uitgereikt aan Piet Stroet, directeur van Potveer BV uit Avenhorn. Stroet heeft met hulp van Syntens een 'potgrond-magnetron' ontwikkeld, om grond te ontsmetten als kweekbodem voor de land- en tuinbouw. Voorafgaand aan de wedstrijd werd door gedeputeerde Hans Schipper van Noord-Holland de eerste Innovatierede van Nederland uitgesproken. Het Kansenkanon is een driejarig innovatieprogramma op initiatief van Syntens en de provincie Noord-Holland.

Potveer BV bestaat sinds 1926 en is gespecialiseerd in het produceren van machines ten behoeve van de land- en (glas)tuinbouw, en voor de sierteelt in het bijzonder. In 1995 kwam het familiebedrijf in handen van onder andere Piet Stroet, die nu samen met Paul Bakker leiding geeft aan 23 medewerkers. Het 'dielectrische ontsmettingsapparaat', de potgrond-magnetron zoals Potveer het zelf noemt, is een innovatief alternatief voor stomen, wat voorheen vaak gebruikt werd om potgrond te ontsmetten. Potgrond is een belangrijke kweekbodem voor de land- en tuinbouw. Na een teelt verschijnen er echter al veel bodemschimmels en bacterien in, waardoor de kwaliteit van de producten die erop geteeld worden ernstig afneemt. Met hulp van Syntens ontdekte Potveer dat verhitting door middel van een magnetron de potgrond kan steriliseren, waardoor deze opnieuw gebruikt kan worden.

Gouden Kans 2005

De ontdekking van de potgrond-magnetron resulteerde gisteren in de titel 'winnaar van de Gouden Kans 2005' en 10.000 euro aan publiciteitswaarde. De prijs wordt alleen dit jaar, in 2006 en in 2007 uitgereikt, gedurende de looptijd van het innovatieprogramma Het Kansenkanon. De genodigden beoordeelde negen genomineerde ondernemers op basis van drie criteria: mate van vernieuwing, vervulling van een behoefte en slagingskans. Na de eerste presentatierondes bleven drie MKB-bedrijven over: Potveer, Sitcomfort en Drie-T. Uiteindelijk ging Potveer BV van Piet Stroet dus met de prijs aan de haal. "Voor ons is innovatie een voorwaarde om te overleven," zei Stroet na het in ontvangst nemen van de prijs.

Innovatierede 2005

Het was gedeputeerde Hans Schipper, onder meer verantwoordelijk voor economie in de provincie Noord-Holland, die de avond opende met de eerste Nederlandse Innovatierede. Geen beleidsverhaal, maar een nuchtere toespraak over hoe innoveren een kwestie is van de knop omzetten: dromen, durven, en vooral doen. Daarbij richt de provincie zich vooral op het MKB, dat ondanks haar economisch belang nog wel eens vergeten wordt in het innovatiedebat. Schipper: "Ons Noord-Hollandse Midden- en Kleinbedrijf is goed voor 95% van alle bedrijven hier. Samen leveren ze 60% van onze werkgelegenheid, oftewel bijna 800.000 arbeidsplaatsen." Het motto van Het Kansenkanon 'niet kletsen maar knallen' paste de gedeputeerde ook toe op de provincie: "Het Kansenkanon is geen inspanningsverplichting, nee, het is een resultaatverplichting! En daar onderscheiden we ons toch van menig innovatiebeleidsstuk in den lande."

De komende twee jaar zal de traditie van de Innovatierede op de tweede dinsdag van september worden gecontinueerd.

Het Kansenkanon

Het Kansenkanon is een initiatief van Provincie Noord-Holland en Syntens. Het Kansenkanon richt zich op ondernemers die winstgevend willen vernieuwen. Innoveren is investeren, in kennis, tijd en geld. Het Kansenkanon biedt ondernemers de kortste weg naar succes. Door investeringen te delen, samenwerking te stimuleren en ondernemers te helpen om hun creativiteit om te zetten in marktwaarde. Zie ook: www.kansenkanon.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl