Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 21 Februari 2006 Gemeente Texel bespaart veel energie maar school wint

De leerlingen van openbare scholengemeenschap De Hogeberg hebben in de week van 6-13 februari gemiddeld meer energie bespaard dan de medewerkers van de gemeente Texel. Dat is de uitkomst van de energiebesparingswedstrijd "De Uitdaging".

Uitslag

De einduitslag is 15 - 6 (kg CO2 besparing per deelnemer). De leerlingen hebben in de actieweek hun uiterste best gedaan waardoor ze gemiddeld 15 kg CO2 in hun woning hebben bespaard. Toch is er ook bij de gemeente fors minder energie, vooral elektriciteit, verbruikt. De leerlingen krijgen van de gemeente een feest aangeboden. Nadere uitwerking volgt nog.

Lek

Het doel van de gemeente was om 10 kg CO2 per medewerker te besparen. Dit is niet gelukt omdat het aardgasverbruik even groot bleef. Het gemeentehuis blijkt namelijk warmtetechnisch gezien lek! Met name de grote ramen met de aluminium kozijnen zijn enorme koudebruggen. "We stoken in de winter voor de vogeltjes in het park en op de Groeneplaats", aldus wedstrijdcoordinator Roel Struick.

Minder sluipverbruik

Fors was de besparing op het "sluipverbruik". Dit is het onnodig elektriciteitverbruik bijvoorbeeld in het weekend. Hierop is in het gemeentehuis liefst 23% bespaard. Gemiddeld hebben de ambtenaren in de actieweek 11,3 % bespaard op elektriciteit.

Er zijn o.a. schakelaars uitgereikt, waarmee de bureau-apparatuur volledig uit wordt gezet. Dit scheelt per computer 's nachts 32 kwU en zal per jaar S64; 5.300,-- kunnen opleveren. En dit wordt alleen maar meer. De afgelopen maanden zijn de energieprijzen met 7,5% gestegen.

Het nieuwe rijden

Voor wat betreft de autobrandstof hadden we de pech dat de actieweek in de week viel waarin de grijze containers worden opgehaald. In deze week staan de vuilniswagens veel stil om containers te laden en te persen. Desondanks hebben de mannen van Gemeentewerken toch 6,6 procent op het energieverbruik bespaard. Een andere schakeltechniek ("het nieuwe rijden") blijkt minder brandstof te slurpen.

Kopieerpapier

In de actieweek zijn bij de gemeente 12.757 A4 tjes kopieerpapier en prints minder afgedrukt. Ook dat scheelt een hoop stroom. Wellicht is dit voor de gemeente een aanleiding om na te denken over een structurele bezuiniging op papier. Texel zal contact opnemen met gemeenten waar deze slag al gemaakt is.

Prijsvraag

De prijzen (beschikbaar gesteld door de Stichting Duurzaam Texel) voor het beste idee om te besparen, zijn bij de gemeente door de volgende medewerkers gewonnen:

Vervolg

De gemeente gaat de aangeleverde ideeŽn en vele andere verwerken in een integraal advies aan het college met als doel de gerealiseerde besparing te behouden en eventueel uit te bouwen.

Tip

Energiebesparende maatregelen kunt u eenvoudig thuis toepassen. Per jaar levert dit voor een gemiddeld huishouden minimaal S64; 200,-- op. Wanneer u de tips van het Nieuwe Rijden nog meeneemt kan dit voor de autogebruikers nog zo'n S64; 200,-- opleveren, zodat het totaal op S64; 400,-- komt. Zie : www.milieucentraal.nl www.thebet.nl en www.hetnieuwerijden.nl

Zo ziet u: er zijn alleen maar winnaars! (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl