Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 April 2006 Sleepdoek werkt voor teler én milieu

Het gebruik van de sleepdoek in aardappel is vergeleken met een gangbaar spuitsysteem in het project 'Schoon Water - Brabantse telers laten zien dat 't kan -'. Dit project is gericht op schoon grondwater en vindt plaats in opdracht van Brabant Water en de provincie Noord-Brabant in samenwerking met 350 agrariërs, CLM, DLV, ZLTO en Duinboeren.

Onder impuls van het project hebben zes loonwerkers en telers de sleepdoek in 2004 en 2005 in verschillende gewassen gebruikt. Uit het onderzoek blijkt het middelgebruik en de -kosten voor de bestrijding van phytophthora door de sleepdoek 20% te verminderen. De sleepdoek zorgt ook voor een flinke afname van de milieubelasting. Door de hoge driftreductie verwaait er minder middel naar het oppervlaktewater. Door gebruik van de lagere middeldosering, is de milieubelasting van het grondwater en bodemleven ook een stuk lager.

Naast het positieve effect van de sleepdoek blijken telers met enkele jaren projectervaring ook minder middel te gebruiken dan telers die net met 'Schoon Water' beginnen. Naast kostenbesparing en milieuwinst is ook het gewasbeschermingsresultaat prima. De zes gebruikers van de sleepdoek zijn zeer tevreden. "De effectiviteit van de bespuiting is beter dan normaal" aldus Jan Meeuwissen, die in 2004 als eerste met de sleepdoek in de praktijk aan de slag ging.

De gebruikers zien geen verhoogd risico van versleping van phytophthora. Als belangrijkste voordelen van de sleepdoek noemen ze:

  1. goede bedekking door fijnere druppel, waardoor met lagere dosering gespoten kan worden (spuitdop 110-02 wordt vaak gebruikt);
  2. middel dringt dieper in het gewas door;
  3. minder drift en hierdoor meer spuitbare uren (meer spuitmomenten per dag);
  4. minder water nodig zodat er een groter oppervlak met 1 tank bespoten kan worden.

Belangrijk voor optimale werking van de sleepdoek is een stevige spuitboom en een zorgvuldige bevestiging. Gebruik van de sleepdoek zorgt voor lagere kosten voor middelengebruik, een goede gewasbescherming én winst voor het milieu. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van CLM in opdracht van Masterplan Phytophthora naar de praktijkeffectiviteit van de sleepdoek in aardappelen.

Masterplan Phytophthora en CLM zien de sleepdoek als een belangrijke nieuwe maatregel die bij kan dragen aan een goede gewasbescherming en aan het realiseren van schoon water.

Voor meer informatie: Yvonne Gooijer, CLM, tel. 0345-470719 of Jan Wijnen, Masterplan Phytophthora, tel. 013-5836255,

Het rapport is te downloaden via www.clm.nl, publicaties, www.clm.nl, www.lto.nl, www.schoon-water.nl, www.kennisakker.nl, www.sleepdoek.nl (Bron: BloembollenVisie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl