Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 03 Juli 2006 Econcern stapt in windturbinemaker DarwinD

Nieuwe impuls Nederlandse windtechnologie-industrie

Econcern heeft op 29 juni een overeenkomst met de Provincie Noord-Holland en ATO-NH getekend om deel te nemen in DarwinD BV, een bedrijf dat offshore windturbines op basis van het direct drive principe ontwikkelt. Met deze overeenkomst neemt Econcern-dochter Ecoventures een meerderheidsaandeel in het bedrijf.

Offshore windenergietechnologie

De markt voor windenergie is booming. Vorig jaar groeide de markt wereldwijd met 43% en werd 12000 MW geÔnstalleerd, met een trend richting offshore windparken.

Binnen de Econcern groep heeft projectontwikkelaar Evelop een offshore windenergie portfolio van zo'n 2000 MW. Daarmee heeft Econcern een grote behoefte aan betrouwbare offshore windturbines om technisch en economisch haalbare projecten te kunnen ontwikkelen. De huidige generatie windturbines zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing op land, waarbij veel rekening werd gehouden met zaken als geluidsreductie en landschapsinpassing. Deze factoren zijn minder relevant op zee, waar eenvoudige installatie en onderhoudsaspecten een veel grotere rol spelen.

DarwinD is in 2005 opgericht door ATO-NH met als doel windturbines te ontwikkelen op basis van het direct drive principe. Deze technologie heeft als kenmerk dat de turbines geen tandwielkasten hebben. De energie van de ronddraaiende rotorbladen wordt direct door een generator omgezet in groene stroom. Tandwielloze turbines hebben minder onderhoud nodig, een belangrijk pluspunt bij offshore windparken.

Dirk Berkhout, directielid Econcern: "Door te investeren in DarwinD hopen we een impuls te geven aan de noodzakelijke technologische innovatie op het gebied van offshore windtechnologie en Nederland weer op de kaart te zetten als een modern en innovatief windtechnologieland." Met de toetreding van Econcern zal DarwinD haar R&D-activiteiten gaan versnellen en productie- en assemblagecapaciteit opzetten in Den Helder. Momenteel worden vier testturbines voorbereid die volgend jaar op een testlocatie in de Wieringermeer worden geplaatst.

Windenergie-industrie in Noord Holland

De Provincie Noord-Holland is nauw betrokken bij DarwinD. Met financiŽle ondersteuning en een provinciale garantie voor het testproject wil zij niet alleen de productie van duurzame energie stimuleren, maar ook de windenergie-industrie in Nederland weer nieuw leven inblazen. Gedeputeerde Albert Moens: "Nederland speelde ooit een rol van betekenis in de wereld van windtechnologie. Helaas hebben we die rol door een ongunstig ondernemersklimaat moeten afstaan aan landen als Denemarken en Duitsland. Wij geloven in het concurrerend vermogen van het DarwinD-concept en wij zijn ervan overtuigd dat we met Econcern als strategische partner weer een bloeiende industrie kunnen opbouwen in onze provincie."

Econcern (www.econcern.com)

Econcern is de holding waartoe Ecofys, Ecostream, Evelop en Ecoventures behoren. De missie van deze Europese bedrijven is 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern levert unieke projecten en innovatieve diensten en producten voor een duurzame energievoorziening. De holding is met zo'n 400 werknemers actief in tien landen. Econcern is ťťn van Europa's 500 snelst groeiende bedrijven.

Stichting Associatie Technologie Overdracht (ATO) (www.ato.nl)

Stichting ATO heeft als doel om met een goede overdracht van kennis de industriŽle vernieuwing in Noord-Holland de stimuleren. Door technologische kennis over te dragen aan het bedrijfsleven wil ATO tevens de werkgelegenheid bevorderen. De stichting wordt gevormd door een aantal gerenommeerde kennisinstituten in de regio Noordwest-Holland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl