Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 28 Februari 2007 Grondwater oppompen - soms vergunning nodig

Het opslaan in de bodem van zomerwarmte voor de winter en winterkou voor de zomer wordt steeds meer toegepast als een vorm van duurzame energie.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, kunt u lezen op onze pagina over energiebesparing. De bodem van Noord-Holland leent zich uitstekend voor deze manier van energieopslag. Wel is voor de toepassing ervan soms een vergunning nodig.

Er zijn twee soorten systemen voor warmte- en koudeopslag: open en gesloten. Bij een open systeem wordt grondwater opgepompt en weer teruggebracht. Bij een gesloten systeem worden leidingen in de bodem gebracht waarin antivries circuleert, zogeheten bodemwarmtewisselaars.

Open systemen vallen onder de Grondwaterwet. Als u zo'n systeem plaatst, moet u dat melden bij de provincie via een registratieformulier. Als het systeem meer dan 50.000 m3 per jaar verpompt, heeft u een vergunning nodig. Het systeem wordt opgenomen in het provinciaal grondwaterregister en jaarlijks moet u opgave doen van de verpompte hoeveelheden water.

Die registratie is belangrijk. Zo wordt voorkomen dat systemen worden geplaatst die elkaar negatief beÔnvloeden. Aan een vergunning zijn voorschriften verbonden over de uitvoering, de warmtebalans, het bijhouden van gegevens en de manier waarop u die moet melden.

Voor gesloten systemen bestaat (nog) geen regeling. Wel is artikel 13 van de Wet bodembescherming van toepassing. Dat komt erop neer dat iedereen moet voorkomen dat er bodemverontreinigingen ontstaan of verergeren.

Meer informatie over vergunningen, voorschriften en een registratie formulier kunt u vinden op www.noord-holland.nl (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl