Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 08 Mei 2007 Teamwork Technology plaatst drie turbines in Afsluitdijk

Stroom opwekken door middel van waterkracht; het wordt al sinds lange tijd 'witte stroom' genoemd. Omdat het milieuvriendelijk is, geen brandstof kost en water schadeloos verder stroomt. Teamwork Technology uit Zijdewind plaatst in september 2007 drie turbines in de Afsluitdijk, getijdenstroom-meters die 35.000 kilowattuur per turbine opleveren.

Nederland heeft geen bergen, watervallen vindt je hier dus ook niet erg. Eb en vloed hebben we wel. Het blijkt dat ook daaruit elektriciteit is te verkrijgen. Ingenieursbureau Teamwork Technology in het Noord-Hollandse dorp Zijdewind heeft een bedrijfstak met de naam Tocardo. Dit bedrijf heeft generatoren ontwikkeld die elektriciteit verkrijgen uit getijdenstroom: de Tocardo-turbine. De turbine is zo gemaakt dat het apparaat kan draaien in het water. Het opwekken van de stroom werkt dus constant door, zowel met eb als vloed.

Aan de plaatsing van de turbines is een proefperiode vooraf gegaan. In 2005 plaatste Teamwork Technology een demo-turbine in de spuisluizen van de Afsluitdijk. Daarmee werden 'hydronamische' eigenschappen gemeten. Oftewel: hoeveel energieopbrengst geeft de turbine, welke krachten staat er op en spelen mee, wat is de beste regelstand etc. Ook de slijtage onder water werd in kaart gebracht, mogelijke roestvorming, vuil in de turbine, afdichtingen en dergelijke. Wat eveneens werd gemeten is de invloed van de turbine op het voorbijtrekken van de vis. "De rotorbladen draaien heel langzaam. Dat biedt vis gelegenheid om uit te wijken," zegt directeur Hans van Breugel van Teamwork Technology. De turbine blijkt dus ook geen nadelige invloed te hebben op de vispassage en is bovendien veilig voor bodem en dijk. Belangrijke pluspunten, waardoor uiteindelijke plaatsing mogelijk is geworden.

In de sluizen worden in september drie turbines geplaatst, de Tocardo 2800. Zij komen in een en dezelfde koker. Elke turbine is 2.8 meter in doorsnee en heeft twee bladen, die draaien dankzij de stroomsnelheid in de sluis. Een Tocardo-turbine van 35Kw kan 1000 kilowattuur stroom opwekken. Als in de helft van de kokers van de spuisluizen vrijestromingsturbines worden geplaatst, zou dat 1.5 MW kunnen opwekken, genoeg om ruim duizend huishoudens van stroom te voorzien. Deze eerste drie betekenen opnieuw een stap naar meer duurzame energie in noordwest Holland.

In samenwerking met NW 8 wordt onderzocht hoe de geproduceerde stroom (100.000 kWh oftewel stroom voor 40 huishoudens) kan worden verkocht en geleverd aan de diverse geÔnteresseerde partijen tegen een "zonne" energie tarief. Voor de eerste 25.000 kwh is al een koper gevonden. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl