Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 25 Oktober 2007 Gemeente Texel doet mee aan de Nacht van de Nacht

In de nacht van 27 op 28 oktober wordt voor de derde keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties. De gemeente Texel is voorstander van een donkere nacht. Speciaal voor de nacht van de nacht schakelt de gemeente een deel van de openbare verlichting uit op wegen in het buitengebied over het gehele eiland. Op sommige plaatsen is de gehele verlichting uitgeschakeld, op andere plekken gehalveerd.

De gemeente Texel heeft in het algemeen als uitgangspunt om het buitengebied tijdens de avond en de nacht zo donker mogelijk te houden. De gemeente is dan ook zeer terughoudend in het plaatsen van openbare verlichting in het buitengebied. Hiermee wil zij de waarde van de nachtelijke duisternis onderstrepen, die ook zo eigen is voor Texel. Dit wordt extra benadrukt tijdens de Nacht van de Nacht.

Ondanks dat het al vrij donker is op Texel valt de duisternis tijdens de nacht van de nacht vooral op bij locaties waar normaal gesproken veel verlichting is. Dit is onder bij de rotonde De Waal en de rotonde Pontweg-Rozendijk. Ook het fietspad langs Stappeland aan de rand van De Koog is deze nacht in het duister gehuld. In Den Burg worden geen extra lampen gedoofd omdat de gemeente in een veiligheidsconvenant met de regio heeft afgesproken dat hier altijd een minimale licht hoeveelheid moet zijn.

Andere activiteiten

Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat het op ook op het veerhaventerrein extra donker is. Tijdens de nacht blijft alleen een mimimale hoeveelheid verlichting aan in verband met de veiligheid. Ecomare organiseert op 27 oktober een avondwandeling door de Texelse natuur waarbij alle zintuigen nodig zijn. (zie www.ecomare.nl) Bij Volkssterrenwacht De Jager kunnen mensen deze avond sterren kijken en vanaf Waddenpark Avanti wordt er een gewandeld langs de waddendijk.

Oproep

De gemeente Texel roept organisaties, particulieren en instanties op om tijdens de nacht van de nacht zoveel mogelijk verlichting te doven om zo met elkaar de schoonheid van de duisternis te ervaren.(zie www.laathetdonkerdonker.nl) (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl