Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 06 December 2007 Levering elektriciteit van WKK-Glastuinbouw is en blijft mogelijk

Zonder uitzondering hebben gisteren alle aanwezige fracties tijdens het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met de Minister van Economische Zaken gepleit voor het in stand houden van de mogelijkheid voor het terugleveren van elektriciteit, opgewekt door decentrale Warmte Kracht Koppeling (WKK), aan het hoogspanningsnet. De minister deelde mee dat, om dit structureel mogelijk te maken, de wet moet worden aangepast. De glastuinbouw is verheugd over de positieve houding van de minister, maar zet vraagtekens bij de uitspraak dat er geen knelgevallen zijn.

Gebleken is dat nieuwe elektriciteitscentrales de bestaande milieuvriendelijkere decentrale producenten van elektriciteit uit het net gaan drukken en daarmee stilleggen. Eigenaar van het hoogspanningsnet Tennet zegt geen mogelijkheid te hebben om netto levering van elektriciteit uit regionale netten, aan het hoogspanningsnet toe te staan. Juist producenten van elektriciteit uit wind, zon, biomassa en WKK zijn veelal aangesloten op deze regionale netten. Dit was voor de Vaste Kamercommissie voor EZ reden om er bij minister Van der Hoeven op aan te dringen om zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Zonder uitzondering hielden alle aanwezige fracties (CDA, VVD, PvdA, SP en PVV) tijdens het Algemeen Overleg met de minister een pleidooi voor efficiënte en duurzamere elektriciteitsopwekking, waaronder WKK. Het kan niet zo zijn dat centrale elektriciteitsopwekking door gas- en kolencentrales voorrang krijgt ten opzichte van milieuvriendelijke initiatieven, zo was de teneur van het debat.

De minister heeft deze boodschap goed begrepen en zal voor Kerstmis de Kamer informeren met beleidsvoorstellen. Wel lichtte de minister alvast een tipje van de sluier op door mee te delen dat een wetswijziging nodig zal zijn om structureel toegang te geven voor teruglevering van duurzame elektriciteit en decentrale WKK op het net. De Kamer drong er op aan om een dergelijke wetswijziging vervolgens met spoed te effectueren.

Op vragen vanuit de Kamer hoe de huidige knelgevallen voor netaansluiting in het Westland en Noord Nederland, gaan worden opgelost, antwoordde de minister dat er op dit moment geen belemmeringen zijn. "Alle glastuinbouwbedrijven kunnen nu elektriciteit terugleveren op het net", zo stelde zij.

Nico van Ruiten, voorzitter van de door LTO Glaskracht Nederland opgerichte Coöperatie WKK Glastuinbouw, reageerde na afloop positief op het debat. "Alle Tweede Kamerfracties zijn zich bewust van de problematiek en van het feit dat dit in het belang van het milieu en de econome moet worden opgelost." Met de kamerfracties was ook Van Ruiten verbaasd over de uitspraak van de minister dat er nu geen belemmeringen zijn bij netaansluiting in de glastuinbouw. "We zullen de minister en de Tweede Kamer informeren over concrete afwijzingen door netbeheerders voor nieuwe aansluitingen van WKK op het net. Het is van het grootste belang dat er snel een praktische oplossing komt voor de problemen die zich nu al manifesteren." (Bron: BloembollenVisie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl