Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 06 December 2007 Regels natuurcompensatie aangescherpt

De provincie Noord-Holland vind het belangrijk om natuur te beschermen en te behouden. Als dan toch natuur aangetast wordt, moet dat gecompenseerd worden volgens de gedragslijn natuurcompensatie. De regels van de gedragslijn compensatie zijn onlangs aangescherpt. Er is nu meer duidelijkheid, waardoor ook een betere naleving mogelijk is. Zo geldt bijvoorbeeld de gedragslijn niet meer voor cultuurhistorische en aardkundige waarden.

In 2000 heeft de provincie Noord-Holland de 'Gedragslijn voor compensatie bij verlies van natuurlijke en landschappelijke waarden' vastgesteld. Dat betekent dat wanneer bijvoorbeeld aantasting van een natuurgebied door een bepaald project onvermijdelijk is, de initiatiefnemer van dat project dat moet compenseren. Compensatie kan door ergens anders natuur te realiseren of - als het echt niet anders kan - in de vorm van geld.

Provinciale Staten wilden de gedragslijn aanscherpen. De gedragslijn moest ook aangepast worden omdat het Rijk en het IPO hebben afgesproken de regels rond compensatie voor de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) te laten doorwerken in het provinciale beleid.

Dat is gebeurd bij de partiele herziening van de Noord-Hollandse streekplannen in november 2007.

Het compensatiebeginsel geldt niet meer voor cultuurhistorische en aardkundige waarden. Terecht ook, want deze waarden zijn niet te vervangen. Strikte bescherming is des te belangrijker.

Verder heeft de provincie nu uitvoeringsregels voor compensatie vastgesteld. De 'Beleidsregel compensatie natuur en recreatie Noord-Holland' is binnenkort op de provinciale website te vinden.

De beleidsregel maakt voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren als het gaat om natuurcompensatie. De compensatie afspraken worden beter vastgelegd, daardoor is er nu een betere borging dat de natuurcompensatie ook echt uitgevoerd zal worden. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl