Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 15 April 2008 Binnenkort weer controle op iepziekte in Anna Paulowna

Binnenkort gaat onze waarnemer door de polder om iepen te controleren op iepziekte. Afhankelijk van de weersomstandigheden starten de werkzaamheden begin mei. Zowel bomen van de gemeente Anna Paulowna als die van particulieren worden geinspecteerd.

Het kan zijn dat wij niet weten dat er iepen op uw perceel staan. Is dat zo en twijfelt u of de boom is aangetast door de iepspintkever, neemt u dan contact op met ons via de Bel- & Herstellijn (0223) 53 6100. Dan komt onze waarnemer langs en adviseert u over de gezondheid van uw boom of bomen.

Wat is iepziekte?

Iepziekte ontstaat doordat een schimmel de sapstroom tussen de wortels en de boom verstoort. Zo krijgen de bladeren geen voedingsstoffen en water meer. De boom is dan ten dode opgeschreven. Dit proces kan zich binnen enkele weken voltrekken. De schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. De kevers leggen hun eitjes onder de schors van zieke of dode iepen. De jonge kevers vliegen naar gezonde bomen in de buurt en tasten op hun beurt die weer aan. Soms dragen boomwortels zelfs zonder tussenkomst van de kever de schimmel aan elkaar over. Iepziekte is zeer dus besmettelijk en daarom is het van belang om snel te handelen.

Voorkomen iepziekte

Om de ziekte tegen te gaan is het noodzakelijk alle iepen, zowel op particuliere terreinen als op publiekrechtelijk beheerde terreinen, tweemaal per groeiseizoen te controleren op de aanwezigheid van de ziekte. Medewerkers van de buitendienst voeren deze controles uit. Verspreiding van de iepenspintkever is tegen te gaan door ziek of dood iepenhout in de periode mei t/m augustus binnen een maand te vernietigen. Om verdere verspreiding van de iepziekte te voorkomen is het van belang dat de zieke bomen worden verwijderd.

Ook opgeslagen iepenhout moet worden verwijderd omdat dit een potentiele bron voor de verspreiding van iepziekte is. (Bron: Gemeente Anna Paulowna)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl