Technologie & Milieu : 26 Mei 2008 Water in overvloed, of toch niet?
Velen hebben genoten van de zonnige en droge meivakantie. Niemand maakt zich in het voorjaar zorgen over de beschikbare hoeveelheid water. Nederland is immers een waterland. Het grondwaterpeil stijgt wel weer door de regen die zeker gaat vallen en de rivieren vullen zich constant met berg- en regenwater uit de herkomstlanden. Waarom zouden wij ons in dit kikkerlandje druk maken over water? Zuid Europese toestanden kennen wij hier niet, ook al is de grond nu gortdroog en gebarsten.
Water kost geld
Toch moeten Nederlanders zich bewust zijn van de schaarste van helder en betrouwbaar water. Al het water moet eerst gezuiverd worden door drinkwaterbedrijven. Het kost veel geld en energie - dat weer leidt tot een verhoging van CO2 uitstoot - om van grond-, rivier- en rioolwater schoon drinkwater te maken. Minder bekend is dat voor het verkrijgen van een goede kwaliteit drinkwater het onderhouden van pompen en riolen belangrijk is maar ook duur en dat deze kosten eveneens worden betaald door de inwoners via het gemeentelijke rioolrecht.
Een ander aspect van drinkwaterproductie is dat het slib vervuilt. Het rioolwater wordt steeds viezer waardoor meer en sterkere desinfecteermiddelen en chemicaliën gebruikt moeten worden om het water te zuiveren. Het restproduct van deze middelen zinkt naar de bodem en blijft in het slib achter. Ook de kosten voor het schonen van het slib worden via een omweg bij de burger in rekening gebracht.
Een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks tussen de 170 en 200 euro voor kraanwater. De prijzen variëren per regio; elk waterleidingbedrijf berekent zijn eigen kosten door aan de gebruiker.
Verdroging
Ongeveer 60% van het drinkwater komt uit grondwater waardoor het grondwaterpeil zakt en natuur- en landbouwgebieden dreigen te verdrogen. Het is dus noodzakelijk dat we bewust omgaan met het gebruik van water.
Watergebruik
Kraanwater en dus drinkwater wordt voor alles gebruikt: toilet doorspoelen, douchen, (vaat)wassen, planten begieten, tuin besproeien, auto's wassen etc. Uitgerekend is dat één persoon dagelijks gemiddeld 125 liter water verbruikt waarvan het meeste opgaat aan douchen, toiletgebruik en kledingwassen. In 1995 was dat nog 135 liter per persoon. De gemiddelde Nederlander probeert dus water te besparen maar doordat het aantal inwoners stijgt is het totale jaarlijkse waterverbruik in Nederland niet gedaald. Nog zuiniger zijn met water is dus belangrijk.
Tips voor waterbesparing
Ongeveer veertig jaar geleden gingen mensen maar eenmaal per week in bad of onder de douche. Nu nemen mensen dagelijks een douche en het is zelfs niet vreemd als er meerdere keren per dag wordt gedouched. Dit douchegedrag veranderen is moeilijk. Gemakkelijker is om elke douchebeurt met één minuut te verkorten. Als iedere Nederlander dat doet dan scheelt dat 28 miljard liters (warm) water! Een waterbesparende douchekop die het water fijner vernevelt dan een gewone douchekop, levert nog meer besparing op.
In de keuken kan een waterbesparende kraan veel voordeel geven.
Een grijs circuit of een waterbesparende spoelbak in het toilet en een regenton in de tuin zijn ideeën om nog zuiniger te zijn met water. Meer tips kunt u lezen op www.milieucentraal.nl (Bron: Gemeente Wieringen)
Overig nieuws van vandaag
- Water in overvloed, of toch niet?
- Toeristische koers Den Helder steeds duidelijker
- 31 mei open dag rwzi Stolpen
- Horizon College genomineerd voor Award voor het Ondernemerschap in het Beroepsonderwijs
- Nu aanmelden voor congres Burgerparticipatie op locatie
- Honderden miljoenen extra voor Noord-Hollandse samenleving - Lentenota 2008
- Noordwest8 conferentie Actieplan ICT - 18 juni
- Gebroeders Kroon BV kiest voor Robbenplaat