Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 10 Juni 2008 Vernieuwing windturbines langs N245

De acht bestaande windturbines langs de N245 nabij Warmenhuizen worden binnenkort vervangen door nieuwe exemplaren. De eigenaren van de windturbines hebben, vanwege beschikbaar gekomen nieuwe technieken, gekozen om de windturbines te vervangen.

Eind juni zijn de werkzaamheden voor het eerst van veraf te zien, want dan worden de oude windmolens ontmanteld. De vernieuwing van de windmolens is geen gemeentelijk project, maar de werkzaamheden zullen wel opvallen vanwege het formaat van de molens en de locatie langs de N245.

De ondernemers uit Harenkarspel die de windmolens laten vervangen, vertellen het volgende. "De nieuwe windturbines werken zonder tandwielkast, hebben een nieuw bladtype en grotere generatoren, die minder onderhoud vergen en tot minder storingen leiden. Dit alles veroorzaakt een stijging van de energieproductie met 42%. Grondverzet- en kraanbedrijf Jos Modder uit Warmenhuizen heeft reeds de benodigde verharding deels gerealiseerd.

Begin mei is aannemingsbedrijf Dekker te Krabbendam gestart met het heien en het maken van de fundaties. Eind juni worden de bestaande windturbines ontmanteld. Ze gaan op transport naar Bulgarije, waar ze weer worden opgebouwd en opnieuw schone energie gaan produceren. Begin juli wordt dan begonnen met de bouw van de nieuwe windturbines. Dit zal zo'n vijf weken in beslag gaan nemen, waarna de windturbines in bedrijf gesteld worden.

In september zullen de oude fundaties worden gesloopt en hergebruikt als verharding voor debenodigde kraanplaatsen. De nieuwe windturbines zullen genoeg energie produceren om, bij wijze van spreken, vrijwel alle huishoudens in Harenkarspel van stroom te voorzien." Dit als voorbeeld, de stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en is voldoende voor 5.600 huishoudens. Harenkarspel heeft 6.000 huishoudens.

Nadere informatie over de windturbines en de geleverde energie is te vinden op de site www.harenkarspel.nl in de rubriek Welzijn, Wonen en Zorg, projecten. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl