Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 05 Augustus 2008 Milieuvriendelijk en schoon zwemwater dankzij nieuwe zuiveringshulpstof

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de Nederlandse primeur van een nieuwe toepassing van het bacteriologisch zuiveringshulpstof HyProform(R)op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof. De hulpstof wordt als proef voor twee maanden toegepast in het rioolwaterzuiveringsproces. Met deze nieuwe toepassing wordt op een milieuvriendelijkere wijze dan voorheen bacterien uit het gezuiverd afvalwater gehaald. Dat is in het belang van het milieu en de recreant.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Wervershoof loost gezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater en vervolgens via de polder naar het IJsselmeer. Hier wordt met name in de zomermaanden veel gerecreeerd. Hoewel het afvalwater volgens de normen gezuiverd is, zitten er toch altijd nog bacterien en voedingsstoffen in. Vandaar dat het geloosde water in deze periode een extra behandeling met chloor ondergaat waardoor bacterien onschadelijk gemaakt worden. Vanaf 1 augustus wordt tijdens de proef de chloor vervangen door het milieuvriendelijke HyProform(R). De kosten van deze maatregel bedragen ca. € 100.000 per jaar.

E-colibacterie

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof wordt het rioolwater uit Westfriesland gezuiverd tot een zogenaamd effluent, dat op de polder ‘Vier Noorder Koggen’ wordt geloosd. Het gemaal ‘Vier Noorder Koggen’ kan dit polderwater iets verderop uitslaan op het IJsselmeer waar ’s zomers in en aan het water uitgebreid wordt gerecreeerd.

Het effluent wordt vanwege de volkgezondheid, in de maanden mei tot en met september, ook bacteriologisch gezuiverd (voor o.a. de ecolibacterie) met een oplossing van chloorbleekloog.

Een nadeel van deze methode is dat daarmee mogelijk ook ongewenste reststoffen worden gevormd (bv. zogenoemde chlooraminen). Lozing van dergelijke stoffen is milieuhygienisch ongewenst.

Geen ongewenste stoffen

HHNK heeft de afgelopen jaren naar alternatieven voor chloorbleekloog gezocht. Het hoogheemraadschap is daarbij een nieuwe ontwikkeling voor de desinfectie van afvalwater op het spoor gekomen. Het bedrijf Kemira Chemicals BV heeft dit HyProform(R)-procede als desinfectie-methode voor effluent ontwikkeld en gepatenteerd.

HyProform(R) blijkt uit testen een prima hulpstof te zijn om het effluent van een rwzi te desinfecteren. Daarnaast blijkt HyProform(R) goed te passen in de doelstellingen van de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water: er worden geen ongewenste stoffen toegevoegd of gevormd. Met het inzetten van HyProform(R) voor desinfectie op Wervershoof wordt ook een van de maatregelen uit "Maatregelenpakket 2009 - 2015 voor de Kaderrichtlijn Water Beheergebied Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier" genomen.

Toelatingsprocedure

Voor het definitief toepassen van HyProform(R) als desinfectiemiddel voor effluent is in Nederland een toelating nodig, waarvoor een procedure van circa 14 maanden doorlopen moet worden. De leverancier Kemira heeft in april 2008 de toelating bij het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) aangevraagd. Naar redelijkheid mag worden verwacht, dat deze toepassing met goed gevolg getoetst zal worden en in juni 2009 toegelaten wordt. Om dit jaar toch al gebruik te kunnen maken van deze milieuvriendelijke desinfectiemethode, is door de CTGB goedgekeurd dat HHNK een proef met het middel inzet in de zomermaanden. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl