Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 25 Augustus 2008 Verburg geeft 3,6 miljoen euro voor innovatie met groene grondstoffen

Vandaag stelt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 3,6 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ondernemers die aan de slag willen met groene grondstoffen. Groene grondstoffen zijn planten en dierlijke restproducten die verwerkt kunnen worden tot alternatieven voor bijvoorbeeld plastic. Verburg wil met deze zogenoemde SBIR-oproep (Small Business Innovation Research) de omschakeling versnellen van een economie die afhankelijk van fossiele grondstoffen naar een zogeheten 'bio-based economy' op basis van groene grondstoffen.

Groene economie

In de bio-based economy - oftewel de groene economie - staat het gebruik van biomassa voor non-food toepassingen centraal. Voorbeelden van producten die biobased kunnen worden, zijn plastics, materialen, lijmen, verfstoffen, oplosmiddelen, basis chemicaliën en medicijnen. Door middel van bioraffinage worden alle delen van de plant of dierlijk restproduct, ook de niet eetbare delen, gebruikt. Het geld is voor voorstellen die het scheiden, isoleren, verwerken en gebruiken van groene grondstoffen voor hoogwaardige en zeer sterk verbeterde industriële non-food toepassingen. Uitgesloten van deze regeling zijn innovaties gericht op bio-energie zoals de productie van bio-ethanol of biodiesel.

In aanmerking komen bijvoorbeeld:

Versterken economie én oplossen maatschappelijk vraagstuk

Producten op basis van biomassa versterken niet alleen de economische concurrentiepositie van de Nederlandse (agro)industrie, maar leveren ook een bijdrage aan de vermindering van afvalstromen, vermindering van de verspreiding van milieugevaarlijke stoffen en aan de vermindering van de afhankelijkheid van aardolie.

SBIR

SBIR biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase 1 en 2. De minister stelt in totaal een budget van 3,6 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Indienen van voorstellen

Tot en met 16 oktober 2008 kunnen voorstellen worden ingediend bij SenterNovem, afdeling SBIR, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag, telefoon 070 373 55 97. (Bron: Min. LNV)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl