Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 22 September 2008 IJsselmeer - groen en blauw gaat voor rood en grijs

Het IJsselmeer, "Het blauwe hart van Nederland", is er slecht aan toe: natuur, landschap en economie zitten in het slop en moeten grondig worden aangepakt.

Dat kan alleen door sectoren gezamenlijk een toekomstvisie te laten maken. Dat was de belangrijkste conclusie van een VBIJ-symposium dinsdag de 9e in Amsterdam. De inzichten van de dag werden als input voor het nieuwe beleidskader IJsselmeergebied meegegeven aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Namens de minister sloot Annemieke Nijhof, Directeur Generaal Water, de dag af met een inspirerend verhaal over de ontwikkeling die we op gang moeten brengen om het gebied beter aan onze kinderen te kunnen nalaten.

De timing van dit symposium was uitstekend: na bekendwording van het advies van de Deltacommissie en voor het moment waarop het kabinet een standpunt bepaalt over dat advies, over de toekomst van de Afsluitdijk en over de toekomst van het IJmeer en Markermeer. Juist omdat de toekomst van het IJsselmeer aan zoveel complexe andere dossiers raakt, was het belangrijk dat veel hoofdrolspelers van die dossiers op het symposium aanwezig waren.

De VBIJ, waar Landschap Noord-Holland een onderdeel van is, wil er voor waken dat in het IJsselmeer dezelfde bestuurlijke fouten worden gemaakt als rond de Waddenzee. De enorme versnippering van overheidsbeleid heeft op het wad geleid tot onnodige tegenstellingen tussen natuur en economie, tot langdurige besluiteloosheid bij overheden en tot gestage achteruitgang van natuurwaarden. Rond het IJsselmeer is dezelfde situatie ontstaan. Het landschap verrommelt, de natuurwaarden gaan achteruit, de mobiliteit staat stil en de duurzame ontwikkeling van de regionale economie komt niet van de grond. Conclusie van het VBIJ-symposium is dat het gebied alleen kan worden gered met een integrale toekomstvisie waaraan verschillende sectoren zich verbinden.

De boodschap aan het Rijk was helder: kom met een beleidskader met hele heldere keuzes en een strakke regie, anders kunnen de organisaties rond het IJsselmeer niet verder.

Meer info op http://www.vbij.nl (Bron: Natuurwegwijzer.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl