Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 23 September 2008 Duurzame viskweek door samenwerking in Noord-Holland

Op 5 september heeft de directeur generaal van het ministerie LNV Annemie Burger met gedeputeerde Jaap Bond een rondrit gemaakt langs agrarische projecten in Noord-Holland Noord. Daar kreeg ze onder andere te zien hoe de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven duurzame viskweek oplevert.

De provincie heeft het initiatief genomen om verbanden tussen ontwikkelingen en behoeftes te leggen en partijen samen te brengen. Alle schakels van de keten voor aquacultuur zijn aanwezig in de regio Agiport. Glastuinbouw en zaadverdelingsbedrijven zijn een onderdeel van die keten.

Zaadveredelingsbedrijven ontwikkelen toepassingen voor onder andere algenkwekerijen. Nieuwe algenrassen kunnen leven in de restwarmte van de glastuinbouw. En dat levert voer voor vissen op, wat resulteert in duurzame viskweek. Mevrouw Burger is enthousiast; "Het past precies in de lijn van ontwikkelingen die het ministerie graag wil."

Ondernemers staan te trappelen om met aquacultuur aan de slag te gaan. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord zit in de Coöperatie Aquacultuur Nederland (CAN) dat aquacultuur ondersteunt en faciliteert.

Hoogleraar zaadtechnologie en fysiologie

Een probleem in de regio is het gebrek aan kennis en jong talent. Om die kennis naar de regio te halen zet de provincie in op verbetering van het imago en innovatieklimaat van de sector. Onderdeel daarvan is een grootschalige communicatiecampagne in samenwerking met de sector. Daarnaast heeft de provincie partijen bij elkaar gebracht om de handen ineen te slaan voor kenniscentra in de regio. De provincie Noord-Holland, de Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Stichting Seed Valley hebben onder toeziend oog van het ministerie van LNV een intentieverklaring ondertekend voor samenwerking op het gebied van zaadtechnologie en aquacultuur. Dit betekent dat de kennis nu daar komt te zitten waar al het werk ook is: Noord-Holland Noord krijgt een eigen kennis- en innovatiecentrum, met een leerstoel zaadtechnologie en fysiologie. Het is de ambitie van de provincie om ook een lector aquacultuur en een lector glastuinbouw in de regio te krijgen. Uiteindelijk resultaat is dat studenten naar de regio komen en jong talent aan het werk gaat in de sector. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl